Regionalna radionica SKGO u Zrenjaninu: značaj rada interresornih komisija u oblasti obrazovanja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Stalna konferencija gradova i opština / Savez gradova i opštine Srbije organizovali su danas u Zrenjaninu regionalnu radionicu pod nazivom: “Unapređenje rada interresornih komisija - Multisektorskom saradnjom do kvalitetne podrške detetu, učeniku i odraslom- oblast obrazovanja“. Ove regionalne radionice biće realizovane u okviru Projekta „Institucionalna podrška SKGO - treća faza“, koji realizuje SKGO, a podržava Vlada Švajcarske.
 
Plan je da se tokom ove godine održe tri ciklusa radionica sa posebnim fokusom na pitanja obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite za predstavnike različitih sektora uključenih u rad IRK (obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita). Prvi ciklus regionalnih radionica će biti posvećen pitanjima u oblasti obrazovanja. 
 
 
 
Na današnjem skupu, organizovanom u kongresnoj sali hotela “Vojvodina”, govorile su članice Grupe za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminaciju pri Ministartsvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Ljiljana Simić i Vesna Šaponjić, kao i šefica Odeljenja za prosvetu, kulturu, sport i omladinu SKGO Maja Knežević Romčević, a učesnike skupa je pozdravio i zvanično ga otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.
 
On se zahvalio Stalnoj konferenciji gradova i opština što je izabrala Zrenjanin da održi jednu ovakvu radionicu i istakao značaj delovanja interresornih komisija u oblasti obrazovanja za celokupnu zajednicu.
- Veoma je značajno blagovremeno prepoznavanje potreba deteta i mogućnosti koje ono ima za njegov dalji razvoj. Mišljenja sam da svako dete ima neki svoj talenat, nešto specifično što treba prepoznati, iskoristiti i razvijati i svi mi, kao zajednica, moramo to da usmerimo u daljem njegovom obrazovanju. Grad Zrenjanin je u proteklom vremenskom periodu realizovao različite aktivnosti među svim kategorijama dece, posebno decom iz ugroženih kategorija i decom u procesu inkluzije, a današnji skup je još jedna dodatna prilika da se upoznamo sa mogućnostima koje nude i drugi gradovi, kao i da druge sredine prepoznaju ono što mi radimo - kazao je Santovac. 
 
 
 
Maja Knežević Romčević rekla je da je prošle godine u Zrenjaninu predstavljen novi pravilnik koji reguliše ovu oblast i tada je naznačeno kakvi su vidovi pomoći neophodni kako bi ovaj, dosta osetljiv posao, oni koji ga sprovode mogli to da obavljaju na najbolji način.
- Jedna od ključnih stavki bila je i pružanje dodatne podrške jačanju kapaciteta, odnosno edukaciji i znanju samih ljudi koji rade taj posao. Interresorne komisije su telo koje se sastoji od predstavnika lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i škole i koje treba da pruži takav vid podrške da naša deca imaju mogućnost da ispune svoje osnovno pravo, a to je pravo na obrazovanje. Nažalost, u velikom broju lokalnih samouprava pozicija interresorne komisije nije adekvatno prepoznata, tako da je nama zadatak da dajemo ta dodatna znanja ljudima koji se bave, pre svega, oblašću obrazovanja - objasnila je predstavnica SKGO na današnjem skupu.