Tradicionalno druženje uz kotlić u Dnevnom centru ''Naša priča''

Tradicionalna manifestacija “Majski kotlić” održana je juče u “Našoj priči”, Dnevnom centru za boravak mentalno nedovoljno razvijenih osoba pri zrenjaninskoj osnovnoj i srednjoj školi "9. maj". Odloženo u maju zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ovo druženje okupilo je i juče više učesnika i gostiju, među kojima su bili i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin. U spremanju kotlića takmičile su se ekipe Sportskog saveza grada Zrenjanina, Ustanove “Rezervati prirode” i OSŠ “9. maj”, ali je takmičarski deo manifestacije, kao i uvek, bio u drugom planu. 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Santovac istakao je da je cilj ovakvog okupljanja, pre svega, slanje  poruke da razlike ne treba da postoje, da štićenici “Naše priče” i gosti mogu zajedno da provedu sadržajan dan, da se druže i razgovaraju o zajedničkim temama i problemima. 
“Grad Zrenjanin podržava svaku inicijativu koju ima škola “9. maj”, naravno, celokupna ideja o “Našoj priči” je proistekla iz škole i grada i danas u ovom prostoru imamo niz aktivnosti koje mogu da se realizuju i u kojima svakodnevno učestvuju korisnici “Naše priče”. “Majski kotlić” je tradicionalna manifestacija na kojoj se družimo, na kojoj neki kuvaju, drugi se bave muzikom, sve sa ciljem da pomognemo jedni drugima i da budu zadovoljni i korisnici “Naše priče” i njhovi današnji gosti. Razgovaraćemo i o planovima za unapređenje rada Dnevnog centra, jer Grad Zrenjanin ima želju da pomogne da on funkcioniše još kvalitetnije i sadržajnije”, poručio je Santovac.
 
 
 
Zamenik gradonačelnika iskoristio je i priliku da pozdravi i naše sportiste, koji su ostvarili zapažene rezultate na olimpijskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dabiju ove godine, a najuspešniji među njima, osvajač tri medalje Filip Bartole, na druženje je stigao novim biciklom, koji je dobio na poklon od Grada Zrenjanina i od kog se ne razdvaja.
 
Direktorka škole “9. maj” Snežana Vukić rekla je da se manifestacija “Majski kotlić” organizuje svake godine kao mali znak zahvalnosti svim ljudima dobrog srca koji im izlaze u susret i pomažu u radu.
“Broj korisnika “Naše priče” se svake godine uvećava i trenutno ih je 40. Imamo ovde tri plastenika, od kojih dva koristi “Naša priča”, 320 sadnica voća, malinjak, 200 sadnica lavande, koje su učenici posadili zajedno s nastavnicima i sve to čini deo njihovih dnevnih aktivnosti”, objašnjava Vukićeva.
 
 
 
Dnevni centar “Naša priča” formiran je 2014. godine s ciljem da obezbedi dnevni smeštaj za mentalno nedovoljno razvijena lica koja su završila školovanje u osnovnoj i srednjoj školi “9. maj”. Smešten je u objektu u gradskom vlasništvu, u naselju “Zeleno polje” i predstavlja najbolji primer inkluzivne prakse. U objektu su potpuno opremljene prostorije za boravak i aktivnosti korisnika, kuhinja, sanitarni čvor, a prostor u krugu objekta od preko jednog hektara iskorišćen je za formiranje voćnjaka i povrtnjaka koje održavaju korisnici centra.