Ažuriranje adresnog registra - 134 novoimenovane ulice na teritoriji Zrenjanina

Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republički geodetski zavod, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, izradili su regionalni projekat “Ažuriranje adresnog registra u Republici Srbiji”.
 
Cilj izrade adresnog registra i njegovog sprovođenja je da svaka ulica u Republici Srbiji dobije naziv i svaka kuća kućni broj, tako da je od strane Republičkog geodetskog zavoda izrađen elaborat za svaku lokalnu samoupravu. U skladu s tim, Komisija za dodelu naziva ulica grada Zrenjanina utvrdila je predloge naziva ulica prema datom elaboratu, a uz pomoć svih mesnih zajednica na teritoriji grada. 
 
Zajedničkim radom i aktivnostima došlo se do 134 novoimenovane ulice na teritoriji gradskih i seoskih mesnih zajednica. U pitanju su uglavnom delovi ulica koje se nadovezuju na već postojeće, i do sada nisu bile adekvatno obeležene niti su imale zvanične nazive i kućne brojeve, a delom su to i potpuno nove ulice, kao što je to slučaj u nekoliko gradskih i seoskih mesnih zajednica.
 
Zanimljivo je da je naseljeno mesto Taraš, u kom je zvanično do sada bilo svega sedam ulica, sve sa imenima u vezi sa Drugim svetskim ratom i Narodnooslobodilačkom borbom, ovom Odlukom dobio još šest novih, među kojima su i ulice “Skelska”, “Babatovo”, “Dostanić Vase”, "Brusin Obrada” i “Berčeg Evgenija - Gene”. 
 
Značajne promene nastupile i u Stajićevu, koje je, uz postojećih deset ulica, dobilo devet novih. Tako je ulicu konačno dobio i osnivač sela, paroh Sava Stajić, a novi nazivi su, između ostalih i “Kralja Petra Karađorđevića”, “Vojvode Putnika”, “Carska bara” i “Beloblaćanski put”.
 
Tomaševac je dobio ulice “Banatskih militara” i “Drum kapetana Radivojevića”, dok je susedni Orlovat dobio ulicu “Kapetana Đorđa Radivojevića” i “Botoški drum”. Najviše novih naziva beleži se u Perlezu, u kom se broj imenovanih ulica povećava za 14. Ulice su dobila dva istaknuta naša slikara, rođena u ovom selu, Adam Stefanović i Bogomil Karlavaris, zatim su tu ulice “Kapetana Janče”, “Selište”, “Mlinska” i “Tiganjica”.
 
Zanimljivo je da pojedine ulice postaju zajedničke za dva ili čak tri naseljena mesta. Tako “Drum kapetana Radivojevića” dele Tomaševac, Botoš i Orlovat, “Beloblatski put” imaju i Belo Blato i Lukino Selo, ulicu “Carska bara” dele Stajićevo i Perlez, dok “Banatske militare”, odnosno istoimenu ulicu, dele Tomaševac i Orlovat.
 
Odlukom Skupštine grada utvrđeni su nazivi ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Zrenjanina, za ulice, trgove i zaseoke, koji nisu bili dodeljeni pre donošenja ove Odluke. Svi prethodno dodeljeni nazivi ostaju na snazi i predstavljaju sastavni deo ove Odluke i adresnog registra za Grad Zrenjanin.