Sećanje na stradanje Ruže Šulman i četvorice antifašista

Povodom godišnjice pogibije Ruže Šulman i četvorice rodoljuba i antifašista, 26. jula 1941. godine, danas je položeno cveće na spomen-obeležje na mestu streljanja, na "Bošnjakovom salašu" u zrenjaninskom ataru, pored puta za Mihajlovo. U ime Grada Zrenjanina cveće je položio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, a počast streljanim odali su i predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin, na čelu s predsednicom Tanjom Dulović. 
 
 
 
 
Danas je završeno i postavljanje prigodne table, koja ukazuje na simboliku spomenika i na njegovog autora, arh. Tibora Bencea, a prostor je oplemenjen i postavljanjem stola i dve klupe za odmor. Tablu je postavila Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanin, a donirali su preduzeća “Šinvoz” i “Diginet”. Tabla je postavljena i u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, čiji su predstavnici danas takođe prisustvovali obeležavanju godišnjice događaja iz 1941. godine. 
 
Prvog ratnog leta u Zrenjaninu okupacione vlasti su, u znak odmazde, ubili petoro antifašista koje su ranije uhapsili, jer je partizanski odred zapalio žito, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomenik. Živote su tragično izgubili naši sugrađani Ruža Šulman, Vladimir Kolarov Koča, Frank Samuel Šandor i Kikinđani Aldan Tiberije i Stojan Arsenov.
 
 
 
Skrajnut od pogleda i udaljen nekoliko kilometara od grada, spomenik je godinama propadao, da bi, na inicijativu stanovnika naselja “Ruža Šulman” i članova ORVS Zrenjanin, u prethodne dve godine bilo organizovano čišćenje prostora oko spomenika i obeležavanje godišnjice od tragičnih ratnih događaja 1941. godine. Akciji su se priključili i Grad Zrenjanin i JKP “Čistoća i zelenilo”, tako da je danas s ovog mesta još jednom poslata poruka o neophodnosti održavanja spomenika i obeležavanja značajnih istorijskih datuma i događaja, posebno onih iz dva svetska rata.  
 
Na to je ukazala i Tanja Dulović, predsednica ORVS Zrenjanin, istakavši da svaka žrtva data za slobodu mora biti poštovana, kao i da se moramo sećati svih onih koji su dali živote u oba svetska rata i u ratovima devedesetih godina.
- Jedna od naših aktivnosti je bila i da spomenike koji su, na neki način, zaboravljeni u našoj sredini, pokušamo da približimo građanima. Pomogla su nam u tome i pojedina javna i privatna preduzeća, a najviše naši članovi koji su volonterskim radom uređivali ovaj prostor. Ovo bi trebalo da bude i primer za naredni period, da svako ko u svojoj sredini ima neki spomenik, pokuša da skrene pažnju drugima da na tom mestu spomenik nije postavljen sam zbog sebe, već da bi podsetio da je neko tu dao najsvetije što ima, svoj život - kazala je Dulović.
 
Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić takođe je istakao želju lokalne uprave Grada Zrenjanina da svako obeležje na stradale u svim ratovima bude uvek održavano i da bude podsetnik, da građani Zrenjanina misle na svoje heroje.
- Najpotrebnije je skretati na to pažnju mladima, ko i na koji način treba da im budu uzori. Ovde su streljani heroji iz Drugog svetskog rata, koje je 23. jula 1941. godine okupator uhapsio, a 26. jula, posle mučenja, na ovom mestu i streljao. Naselje u mesnoj zajednici “Dositej Obradović” nosi ime Ruže Šulman, ulica Koče Kolarova, a ovde su takođe streljani i rodoljubi iz Kikinde. Svima, na ovom mestu, odajemo počast i šaljemo poruku da ih nećemo zaboraviti - rekao je Radišić.  
 
 
 
 
Ruža Šulman rođena je 6. januara 1917. godine u Velikom Bečkereku, od roditelja Emanuela i Tereze Šulman. U rodnom gradu pohađala je Trgovačku akademiju, gde se upoznala sa Vladimirom Kolarovim Kočom. Vremenom mu je postala verenica, a pod njegovim uticajem i sledbenik marksističke misli i član Komunističke partije Jugoslavije.
 
Neposredno po fašističkoj okupaciji tadašnje Kraljevine Jugoslavije i našeg grada, aktivno je učestvovala u organizovanju partizanskog pokreta otpora, zajedno sa Kočom Kolarovim, Frankom Samuelom Šandorom i Zoranom Nićetinom. Nažalost, grupa je već 23. jula 1941. godine bila otkrivena i pohapšena od strane okupacionih vlasti, da bi tri dana kasnije njeni pripadnici bili i pogubljeni.
 
 
Mesto streljanja obeleženo je nakon rata spomenikom, a u periodu intenzivnog širenja i razvoja grada, imenom Ruže Šulman nazvano je jedno od većih novih gradskih naselja. Jedna od najznačajnijih gradskih ulica nosi naziv Koče Kolarova, a po njemu je nazvana i Zrenjaninska gimnazija, koje je to ime nosila u periodu od 1977-1993. godine.