Ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji Katrin Fodri na prijemu u Gradskoj kući

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić organizovao je u Gradskoj kući prijem za atašea za kulturu Francuskog instituta u Srbiji Katrin Fodri. Prijemu su prisustvovali i zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica, direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, kao i Bojana Momčilov iz “Mlekoprodukta”, zrenjaninske kompanije koja je u vlasništvu francuskog koncerna “Savencia” i Živanko Radovančev, dugogodišnji rukovodilac “Mlekoprodukta” i nosilac ordena Republike Francuske za poseban doprinos poljoprivredi i srpskom mlekarskom sektoru, kao i razvoju ekonomskih odnosa između Francuske i Srbije.
 
 
 
Ovom prilikom svečano je zatvoren treći i najavljen četvrti ciklus Francuskog filmskog karavana “Najbolji od najboljih” koji počinje krajem oktobra. Filmove iz četiri tematska ciklusa tokom 2019. godine, zavaljujući Francuskom institutu i kompaniji “Mlekoprodukt”, moći će besplatno da pogledaju filmofili iz ukupno 40 gradova širom naše zemlje.
 
Ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, Katrin Fodri, rekla je da je program karavana od velikog značaja za Francuski institut u Srbiji, budući da omogućuje velikom broju građana, prevashodno mladima, da gledaju novija ostvarenja francuske kinematografije i doprinosi decentralizaciji kulture u Srbiji.
 
“Francuski Filmski karavan postoji od 2013. godine i dostiže i do 20.000 gledalaca godišnje kroz četiri tematska ciklusa u saradnji sa kulturnim centrima srpskih gradova, kojima su filmovi stavljeni besplatno na raspolaganje radi eksploatacije u okviru nekomercijalnih projekcija. U tom smislu, veliku zahvalnost dugujemo kompaniji “Mlekoprodukt”, čiji značajni doprinos projektu omogućuje njegov uspeh i razvoj. Iskoristila bih priliku i da izrazim zahvalnost kulturnom centru Zrenjanina, našim dugogodišnjim partnerima koji učestvuju u Francuskom filmskom karavanu od samog početka. Za kraj, želela bih da najavim četvrti i poslednji ovogodišnji ciklus Francuskog filmskog karavana, pod nazivom “Najbolji od najboljih” koji će se sastojati od najuspešnijih ostvarenja prikazanih u prethodnih sedam godina i koji će biti lansiran krajem oktobra ove godine”, rekla je Fodri.
 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić, povodom zatvaranja trećeg ciklusa „Doba sazrevanja“ i najave novog „Najbolji od najboljih“, rekao je:
“Veliko mi je zadovoljstvo što je zrenjaninskoj publici i kulturnoj javnosti omogućeno da bude deo ovog značajnog programa. Francuski filmski karavan svoj put je započeo u našem gradu i drago mi je što najavljujemo četvrti i poslednji ciklus na istom mestu, u Gradskoj kući. Na tom putu uvek je značajna podrška društveno odgovornih kompanija, posebno lokalnih, zbog čega možemo da kažemo da Grad Zrenjanin, Republiku Srbiju i Republiku Francusku povezuju brojne i neraskidive veze“, rekao je Radišić .
 
Tokom septembra, zahvaljujući partnerstvu sa zrenjaninskom kompanijom “Mlekoprodukt”, koja je deo “Savencia Fromage & Dairy” grupe, filmove Veliki umovi, Valej, Lav i Radionica, potpuno besplatno mogli su da pogledaju ne samo Zrenjaninci, već i publika iz Lazarevca, Vrnjačke Banje, Kovina, Zaječara, Novog Sada i Bečeja.
 
“Francuska kultura je nešto što je zajedničko Francuskom institutu i kompaniji “Mlekoprodukt”, kao delu Grupe Savencia. U nekoliko prethodnih ciklusa prikazana su neka od najvećih ostvarenja francuske kinematografije, a na repertoaru pre svake projekcije bio je i kratak film o osamdesetogodišnjoj istoriji autentičnog francuskog sira “Ile de France”, koji je deo naše ponude. Zadovoljstvo nam je što će, zahvaljujući partnerstvu sa Francuskim institutom, nove filmove moći da pogledaju ljubitelji sedme umetnosti iz gradova širom naše zemlje”, rekla je Bojana Momčilov, direktorka za komunikacije u kompaniji “Mlekoprodukt”.
 
Započet 2013. godine, Francuski filmski karavan postao je jedan od najznačajnijih programa Francuskog instituta u Srbiji kao važno oruđe za promovisanje francuske kulture u celoj Srbiji.