''Dan pešačenja'' u Zrenjaninu okupio više od hiljadu učesnika

Zrenjaninci su se u velikom broju odazvali pozivu za učešće u današnjoj manifestaciji "Dan pešačenja" i njih više od hiljadu krenulo je danas sa Trga slobode, do izletišta "Motel" i njegove okoline, u pešačkoj turi dugoj 6 kilometara. Time su naši sugrađani dali puni doprinos akciji "Nacionalni dan pešačenja u Srbiji", realizovanoj i ove godine u okviru Evropske nedelje sporta. 
 
 
 
 
Učesnike je na Trgu slobode pozdravio i manifestaciju otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura. Poželeo je svima da provedu prijatan dan, da se druže i steknu i neka nova poznanstva, a da je cilj celokupne akcije koju od samih početaka podržava Grad Zrenjanin, negovanje zdravog načina života i sticanje pozitivnih navika. "Dan pešačenja" podržali su i Sportski savez grada Zrenjanina, Savez za školski sport i organizacija Crvenog krsta, čiji su volonteri i danas bili uz učesnike manifestacije.
 
 
 
Organizator "Dana pešačenja", koji je u Zrenjaninu danas održan po treći put, bio je Klub planinara "Zrenjanin". Na čelu duge kolone učesnika bio je predsednik kluba Milan Milojević. Pre polaska, istakao je da Planinarski savez Srbije, koji je i član Evropske pešačke asocijacije, smatra aktivno pešačenje vidom sporta koji je najprijemčiviji za građanstvo.
- Drago nam je što je ovde danas ipak najviše dece, koja su došla organizovano iz svojih škola, zajedno sa nastavnicima. Očekujemo veću masovnost nego prošle godine, kada je bilo tačno 777 učesnika, a prve godine, kada smo pokrenuli akciju u Zrenjaninu, učesnika je bilo 240. Krećemo sa Trga slobode, potom glavnom ulicom do obale Begeja kod pešačkog mosta i nastavljamo uzvodno, desnom obalom, do škole "Jovan Jovanović Zmaj" i ulicama ka izletištu "Motel". Pravimo pauzu za osveženje i nastavljamo još jednom kružnom stazom od "Motela" u dužini od 3 kilometra. Mnogima će ovakva tura od 6 kilometara, ako je pređu, biti možda i najduža u životu koju su prepešačili. Za uspomenu na ovaj dan i uložen trud, svi učesnici će na kraju manifestacije dobiti i diplome - kazao je Milojević.
 
 
 
Koliko je današnja manifestacija u Zrenjaninu bila masovna možda najbolje govori slika sa njenog početka. Dok su poslednji učesnici tek kretali sa Trga slobode, čelo kolone već se spustilo na obalu Begeja kod pešačkog mosta, a kolona je bila duga više od 500 metara.