Obeležen jedan vek rvačkog sporta u Zrenjaninu

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, prigodnom izložbom u Narodnom muzeju, međunarodnim turnirom na Trgu slobode i prijemom u Gradskoj kući proteklog vikenda obeležena je 100. godišnjica Rvačkog kluba “Proleter”, odnosno jedan vek rvačkog sporta u Zrenjaninu.
 
Ova izuzetna tradicija, ali i vrhunski rezultati koje su rvači postizali i postižu, bili su povod da se svečanost organizuje u okviru manifestacije “Dani piva”, kada je u gradu značajan broj gostiju, koji su takođe mogli da prisustvuju programima proslave. 
 
 
 
Obraćajući se na svečanoj akademiji u sali NP “Toša Jovanović”, i čestitajući rvačkom klubu izuzetan sportski jubilej, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić naglasio je da rvanje u Zrenjaninu nije samo sportska disciplina, već i način života. Istakao je i simboliku proslave upravo u pozorišnoj sali, najstarijoj u Srbiji, koja takođe ove godine obeležava jubilej, 180 godina od izgradnje, a u kojoj su se, između svega ostalog, održavali i - rvački mečevi.
- Upravo zahvaljujući rvanju, možemo se pohvaliti da smo u nečemu prvi - naša legenda, naš Branislav Simić, doneo je iz Tokija 1964. godine prvu zlatnu medalju za Jugoslaviju u nekom individualnom sportu. Ta medalja i taj podatak ostaju zlatnim slovima upisani ne samo u istoriju rvanja i sporta u našem gradu, već i na nacionalnom nivou. 
 
  
 
 
Pomenuo je i značaj ulaganja grada u sportsku infrastrukturu, u izgradnju novih i obnovu postojećih objekata.
- Sport je najbolji način da našu decu sklonimo s ulica, a vrhunski sport i takmičenja koja organizujemo najbolja su prilika za popularizaciju i omasovljenje sporta. Završili smo četiri sportske sale u našim selima, a priliku da osete kako je nastupati u “Kristalnoj dvorani” imali su više puta i rvači, jer je Zrenjanin bio domaćin i organizator nekoliko značajnih međunarodnih turnira. Grad će uvek davati podršku, i rvačima koji su najtrofejnija sportska ekipa u gradu i organizaciji velikih takmičenja - poručio je gradonačelnik.
 
 
 
Njemu je ovim povodom uručena i plaketa Gradu Zrenjaninu za izuzetan doprinos i razvoj rvačkog sporta u gradu, a posebno priznanje zaslužio je i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. Obojica su priznanja primila iz ruku predsednika Rvačkog kluba “Proleter” Bobana Cekića. 
 
Na svečanoj akademiji prikazan je i polusatni film o istoriji rvanja u Zrenjaninu, uz kazivanja živih aktera, nekadašnjih i aktuelnih šampiona, a čule su se i brojne zanimljivosti iz različitih perioda razvoja tog sporta u našem gradu. Umetnički deo proslave obeležio je operski pevač Oliver Njego, izvođenjem prvo himne Republike Srbije, a potom i nekoliko odabranih kompozicija.
 
 
 
Akademiji su prisustvovali, između ostalih, i predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović, predsednik Rvačkog saveza Srbije i nekadašnji “Proleterov” reprezentativac Željko Trajković, a ispred Grada Zrenjanina gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik Saša Santovac i pomoćnik Simo Salapura. 
 
U prepodnevnim časovima, u subotu, otvorena je izložba “Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini: 1919 - 2019”, u salonu Narodnog muzeja, a otvaranju je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. Na Trgu slobode, na posebno postavljenom borilištu, održan je međunarodni rvački turnir, uz učešće ekipa “Zagreb” i “Vindija” (Hrvatska), “Honved” (Mađarska) i domaćina, “Proletera”. Iako slavljenik, na strunjači domaćin nije bio “gostoljubiv”, pa je tako u finalu savladao “Honved” rezultatom 5:3 i zasluženo osvojio ovaj turnir. Finalnim borbama, koje je pratio veliki broj gledalaca, prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.