Predstavnici ''Sinerteka'': fabrika vode radi u punom kapacitetu, rezultati analiza odlični

Predstavnici kompanije “Sinertek”, direktor Nenad Obradović i pravni zastupnik i suvlasnik Oliver Zeveđi obratili su se danas javnosti povodom početka rada u punom obimu postrojenja za preradu vode za piće u Zrenjaninu. Istakli su da se, počev od 2. septembra, celokupno snabdevanje grada pijaćom vodom odvija kroz postrojenje, kao i da sve analize, koje se rade na dnevnom nivou, daju dobre rezultate. 
 
 
 
- Pre oko mesec dana počeli smo polako da puštamo vodu u sistem, da ne bismo u startu opteretili fabriku vode s punim kapacitetom, zbog ugradnje nove opreme i dužeg stajanja postojeće opreme, koja tri godine nije radila. Od 2. septembra smo preuzeli kompletno snabdevanje gradom i od prvog dana su rezultati svih analiza koje smo radili odlični, i u okviru su svih pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode. Analize vode se uzimaju dnevno, od strane tri firme: “Vodovoda i kanalizacije”, Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i mi radimo svoje analize, koje su slične. Merodavne su jedino analize Zavoda za javno zdravlje, koje su pokazale da je arsen u potpunosti očišćen, i da su uklonjene sve nečistoće iz vode - saopštio je Nenad Obradović i predstavnicima medija podelio rezultate analiza koje je tokom nekoliko dana izvršio zrenjaninski Zavod za javno zdravlje.
 
Dalje je Obradović rekao da je postrojenje ispunilo sve pretpostavljene kapacitete vodosnabdevanja, koji su u septembu iznosili i do 300 litara vode u sekundi u periodu najveće potrošnje, u večernjima časovima. U svim ostalim periodima potrošnja vode je, kako je istakao, bila manja. 
- S naše strane, nakon sastanka održanog s premijerkom Anom Brnabić, pustili smo u rad fabriku u punom kapacitetu i pre dogovorenog roka, 15. septembra, dokazali smo da postrojenje funkcioniše normalno i praktično smo zvanično pustili fabriku u rad 2. septembra - naglasio je on.
 
 
 
Pravni zastupnik i suvlasnik kompanije “Sinertek” Oliver Zeveđi najavio je dokapitalizaciju kompanije od strane izraelskog investitora “Rimon” i izneo podatak da je u probnom periodu rada postrojenje prečistilo oko 2,5 miliona kubnih metara vode, što je trećina godišnje potrošnje u Zrenjaninu. 
- Oko 700 hiljada evra materijalnih troškova je napravljeno i to je nešto što smo mi, kao kompanija, besplatno odradili i pustili vodu u gradsku mrežu i to je nešto što nije bilo predviđeno ni ugovorom. Bilo je problema s otplatom bankarskih kredita u periodu kada je fabrika bila spremna za rad, ali je na snazi bila administrativna zabrana rada i bili smo u situaciji da tri godine nikakav prihod nije mogao biti ostvaren - komentarisao je Zeveđi podatak da je “Sinerteku” data pozajmica od 67,5 miliona dinara od strane ugovornog partnera kako bi se, nakon tri godine stajanja, izvršila zamena neophodnih delova i opreme i nabavka hemikalija i postrojenje moglo ponovo da počne s radom. Pozajmica je, naglašavaju Obradović i Zeveđi, opravdana do poslednjeg dinara i biće vraćena. 
 
- Ovakvo rešenje je bilo najbolje za građane Zrenjanina, a budžet neće biti oštećen ni za dinar, ni grada ni države - rekao je Zeveđi.
 
 
 
 
Predstavnici kompanije “Sinertek” naglasili su da će, u roku od desetak dana, imati sve neophodne rezultate analiza i kompletiranu dokumentaciju na osnovu koje bi grad zatražio skidanje zabrane upotrebe vode za piće, koja je na snazi od januara 2004. godine. 
 
- Neophodno je šest uzastopnih hemijskih i bakterioloških analiza sa rezultatima koji su u skladu sa zakonskom regulativom, da bismo konačno mogli da fakturišemo isporučene količine ispravne vode, četiri smo dobili i u roku od deset dana očekujemo rezultate još dve - naveo je Nenad Obradović.