Sednica Odbora za finansije Skupštine Srbije održana u Zrenjaninu

U Baroknoj sali Gradske kuće danas je počela 84. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Republike Srbije, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Čedomir Janjić, a nastavak sednice zakazan je za sutra.

 

 

Aleksandra Tomić , predsednica Odbora, kazala je da se danas treći put u godini održava sednica van sedišta Skupštine, a da se unazad tri godine održava u gradovima s najboljim upravljanjem javnim finansijama, a na osnovu mišljenja DRI.
 

 

 



Na današnjoj sednici predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor  dr Duško Pejović predstavio je Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Zrenjanina za 2018. godinu.

 

 

 

Govoreći o tom izveštaju, rekao je da se Zrenajnin jedan od gradova koji se izdvaja u spremnosti da unapredi ili je već unapređeno finansijsko stanje i koji može biti uzor kako se može napredovati u smislu sređivanja stanja, ali da postoje prostori za unapređenje.

- Data je ocena sa rezervom, ali smo uočili da je poslednja revizija imala znatno manje grešaka u odnosu na ranije. Dakle, vidan je trend sređivanja stanja - kazao je on. 

 

 

 

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zrenjanina Čeomir Janjić koji je izrazio zadovoljstvo što je Zrenjanin domaćin jednom odboru Narodne skupštine.

- Po prvi put se sednica nekog odbora održava u Zrenjaninu, a nadamo se da će ih biti i u narednom periodu i da će i drugi skupštinski odbori imati interes i želju da zasedaju van Beograda. Istakao bih ovom prilikom odličnu saradnju Grada Zrenjanina s republičkim organima, kako sa Skupštinom, tako i sa Vladom i svim resornim ministarstvima. Zajednički realizujemo značajne projekte, a ukazaću vam samo na podatak da Zrenjanin važi za jedan od najatraktivnijih gradova u Srbiji za investiranje, da ulažemo velike napore na promovisanju grada kao dobre sredine za ulaganja i dobrog mesta za život i rad - rekao je gradonačelnik.

 

 

 

On je ukazao na veliki značaj učešća revizije u izradi konsolidovanog završnog računa grada, s obzirom da je ovo prvi put da Državna revizorska institucija, u saradnji sa stručnim službama grada, učestvuje u sastavljanju izveštaja. Ovakav metod rada DRI, naveo je, omogućio je blagovremeno ukazivanje na potencijalne greške čime se doprinelo kvalitetnijoj izradi finansijskih izveštaja.

Kazao je i da je 2016. godine počela s radom Jedinica za internu reviziju u gradu Zrenjaninu koja od početka rada aktivno učestvuje u radu sa svim direktnim, indirektnim i ostalim korisnicima budžeta grada, u cilju unapređenja procesa poslovanja.

 

 

 

- Kako se na nivou Republike prvi put radi konsolidacija završnog računa, Grad Zrenjanin, sa značajnim učešćem u istom, ima za cilj da što kvalitetnije izradi finansijske izveštaje, i smanji mogućnost nepravilnosti republičkog izveštaja. Na sve konstatovane nepravilnosti Grad je u pripremljenom odazivnom izveštaju odgovorio na sve i preduzeo radnje kako bi se iste otklonile, i ne bi pojavljivale u narednim finansijskim izveštajima - rekao je još gradonačelnik.

 

 

U toku sutrašnjeg nastavka sednice biće razmatrana inicijativa za izmene zakona i propisa u vezi sa finansijskim izveštavanjem i javnim nabavkama, kao i predlozi Odbora u vezi sa temama za revizije svrsishodnosti za 2020. godinu.