На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

Традиционалним новогодишњим скупом у Градској кући и свечаности чији су домаћини били градоначелник Чедомир Јањић и председник Скупштине града Оливер Митровић, завршавају се активности локалне управе у 2019. години, сумирају резултати и износе планови за наредну годину. Уручено  је овом приликом и најзначајније годишње признање - Награда града Зрењанина - које је ове године припало Омладинском мешовитом хору Музичке школе “Јосиф Маринковић” и Његовом Преосвештенству Епископу банатском Никанору. 

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

Обраћајући се новогодишњом поруком свим гостима свечаности и грађанима Зрењанина, градоначелник Јањић истакао је да 2019. годину испраћамо уз изузетан догађај у области привреде и инвестиција, полагање камена темељца за погоне “Линглонга”, а да нас наредне године очекује и отварање импресивног градилишта саме фабрике. 
“Прилика је ово да се сумирају резултати, да видимо шта смо урадили, шта смо могли боље да урадимо, шта смо можда пропустили па да то испланирамо за наредну или неку следећу годину. Претходних година смо се трудили да промовишемо град Зрењанин и наше индустријске зоне као добро место за инвестирање, али и да промовишемо неке просторе који су у ранијем периоду били привредни објекти, касније девастирани. Наравно, најзначајнији тренутак је био 30. март, када смо у присуству председника Вучића, привредника, представника дипломатског кора, поставили камен-темељац за убедљиво највећу инвестицију, кинеске компаније “Линглонг Тајр”, која ће буквално променити и изглед нашег града и овог региона. Уз ту инвестицију од милијарду долара стиже још неколико инвестиција коопераната,  и само око тих кинеских инвестиција биће запослено преко две ипо хиљаде  Зрењанинаца, што је за наш град веома озбиљан број. Уз ту инвестицију иде и изградња ауто-пута Београд-Зрењанин, саобраћајнице до Новог Сада и то све креће наредне године, то се ради по посебним плановима и условима. Замислите Зрењанин на рути ауто-путева, замислите Зрењанин без незапослених, а то је нешто што нас очекује“, казао је градоначелник и додао да се протекле године радило и на градској инфраструктури, а да се доста активности тек очекује.

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

“Градимо нови вртић, санирано је доста улица и тротоара, уређујемо и девастирани стадион у Карађорђевом парку, много је добрих спортских манифестација било у протеклој години у нашем граду. Један од највећих инфраструктурних пројеката је сигурно и обилазница око града, за неколико месеци завршићемо изградњу моста преко Бегеја, првог после 27 година, и трасу у Граднуличком атару, а паралелно припремамо и пројекат и експропријацију за четрвту, последњу фазу, коју ћемо такође почети да радимо наредне године и којом ћемо у потпуности завршити обилазницу и спојити београдски с новосадским путем. То ће значајно растеретити гужве и саобраћај у самом граду”, навео је Чедомир Јањић. 
 
Још је додао да ће, уз сву муку, проблеме и опструкције, бити решен и проблем пијаће воде, али  и да  је започето решавање не мањег проблема, централног пречистача отпадних вода. 
“Сваког дана се трудимо да наш град буде још лепше место за живот, да нашој деци оставимо нешто на шта можемо да будемо поносни, и ја се захваљујем свима вама, јер појединац и једна екипа, без шире подршке, не може ништа да уради”, поручио је градоначелник присутнима и  свим суграђанима пожелео добро здравље, личну и породичну срећу у наступајућој 2020. години.

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

“Награда града Зрењанина” припала је Омладинском мешовитом хору Музичке школе “Јосиф Маринковић”, за дугогодишњу афирмацију културе, представљање града Зрењанина у земљи и иностранству, допринос популаризацији музике и успешно неговање богате хорске традиције града. У име хора, награду је примила Зорица Козловачки, диригент. 
 
У последњих неколико сезона овај хор је остварио низ запажених успеха на међународној сцени. Освојио је златну диплому на 3. Интернационалном музичком фестивалу у Братислави (2016. год.), три сребрне медаље на 56. интернационалном такмичењу у Горици  (Италија, 2017. год.), златну и сребрну диплому на 3. Фестивалу “Леонардо да Винчи” у Фиренци (2019. год.), уз  велики број успешних наступа у нашој земљи и окружењу. 

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

Како је даље истакнуто у образложењу награде, хор остварује изузетну сарадњу с Градом Зрењанином наступајући на бројним градским манифестацијама. Професионално и уз високе уметничке домете, доприноси културној понуди града Зрењанина, у средини где се хорска уметност цени и негује деценијама уназад. Хор чине талентовани и посвећени млади људи, ученици музичке школе, из Зрењанина и насеља у нашем региону који, наступајући на фестивалима и такмичењима широм Европе, на најбољи начин представљају свој град и нашу земљу. Хор је у периоду од 2006. до 2018. освојио више од 40 награда на значајним фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству. Посебно су поносни на освојена прва места на хорским такмичењима у Белгији, Аустрији, Словачкој, Румунији, Италији, Македонији… као и на републичким хорским такмичењима у Србији.

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

У образложењу за доделу “Награде града Зрењанина” Његовом Преосвештенству Епископу банатском Никанору наводи се да му се признање додељује у знак захвалности за хуманитарни рад, лично ангажовање на обнови националне саборности, духовности, за помоћ при обнови постојећих и изградњи нових православних храмова на територији нашег града, као споменика културе и градитељске баштине највишег ранга. 
 
Признање се Епископу Никанору додељује и у светлу  изузетног и вредног јубилеја који су ове године обележили  Република Србија и Српска православна црква - осам векова аутокефалности СПЦ. Прослављајући овај јубилеј у свим епархијама, Владика Никанор одлучио је да управо Зрењанин, иако није седиште еархије, буде град у ком је одржана централна свечаност за Банат. Тиме је исказао изузетно поштовање према свему што Зрењанин последњих година чини на пољу обнове духовности и српске саборности, реконструкцији постојећих и изградњи нових храмова. Чест је посетилац нашег града, али и његов прави духовни домаћин и носилац свих позитивних промена које последњих година доживљавају град и Српска православна црква. 
 
Рођен је у далматинском селу Медвеђа 1952. године, у миру као Вељко Богуновић. Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крка завршио је 1975. године. После положеног богословског испита зрелости, замонашен је 27. августа 1975. а у чин јерођакона рукоположен је 28. августа, на дан Успења Пресвете Богородице исте године. После монашења и рукоположења, одлази на богословске студије у руски град Загорск, које завршава 1979. године. Рукоположен је у чин јеромонаха 1. јануара 1978. године. На мајском редовном заседању Светог архијерејског сабора 1985. године изабран је за Епископа хвостанског и викара Митрополита црногорско-приморског Данила. Чин архијерејске хиротоније 11. августа 1985. године, обавио је Патријарх српски Герман, уз учешће више архијереја Српске цркве. 
    
На овој дужности остаје све до избора за епископа Епархије горњо-карловачке 1991. године. Свети архијерејски сабор 1999. године, бира га за Епископа упражњене Епархије аустралијско-новозеландске, Митрополије новограчаничке и Администратора Епархије аустралијско-новозеландске. Управљао је овим епархијама све до 2003. године, када је изабран за Епископа упражњене Епархије банатске на ком положају се и данас налази. 

У образложењу за доделу “Награде града Зрењанина” Његовом Преосвештенству Епископу банатском Никанору наводи се да му се признање додељује у знак захвалности за хуманитарни рад, лично ангажовање на обнови националне саборности, духовности, за помоћ при обнови постојећих и изградњи нових православних храмова на територији нашег града, као споменика културе и градитељске баштине највишег ранга.    Признање се Епископу Никанору додељује и у светлу  изузетног и вредног јубилеја који су ове године обележили  Република Србија и Српска православна црква - осам векова аутокефалности СПЦ. Прослављајући овај јубилеј у свим епархијама, Владика Никанор одлучио је да управо Зрењанин, иако није седиште еархије, буде град у ком је одржана централна свечаност за Банат. Тиме је исказао изузетно поштовање према свему што Зрењанин последњих година чини на пољу обнове духовности и српске саборности, реконструкцији постојећих и изградњи нових храмова. Чест је посетилац нашег града, али и његов прави духовни домаћин и носилац свих позитивних промена које последњих година доживљавају град и Српска православна црква.    Рођен је у далматинском селу Медвеђа 1952. године, у миру као Вељко Богуновић. Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крка завршио је 1975. године. После положеног богословског испита зрелости, замонашен је 27. августа 1975. а у чин јерођакона рукоположен је 28. августа, на дан Успења Пресвете Богородице исте године. После монашења и рукоположења, одлази на богословске студије у руски град Загорск, које завршава 1979. године. Рукоположен је у чин јеромонаха 1. јануара 1978. године. На мајском редовном заседању Светог архијерејског сабора 1985. године изабран је за Епископа хвостанског и викара Митрополита црногорско-приморског Данила. Чин архијерејске хиротоније 11. августа 1985. године, обавио је Патријарх српски Герман, уз учешће више архијереја Српске цркве.       На овој дужности остаје све до избора за епископа Епархије горњо-карловачке 1991. године. Свети архијерејски сабор 1999. године, бира га за Епископа упражњене Епархије аустралијско-новозеландске, Митрополије новограчаничке и Администратора Епархије аустралијско-новозеландске. Управљао је овим епархијама све до 2003. године, када је изабран за Епископа упражњене Епархије банатске на ком положају се и данас налази.

У образложењу за доделу “Награде града Зрењанина” Његовом Преосвештенству Епископу банатском Никанору наводи се да му се признање додељује у знак захвалности за хуманитарни рад, лично ангажовање на обнови националне саборности, духовности, за помоћ при обнови постојећих и изградњи нових православних храмова на територији нашег града, као споменика културе и градитељске баштине највишег ранга.    Признање се Епископу Никанору додељује и у светлу  изузетног и вредног јубилеја који су ове године обележили  Република Србија и Српска православна црква - осам векова аутокефалности СПЦ. Прослављајући овај јубилеј у свим епархијама, Владика Никанор одлучио је да управо Зрењанин, иако није седиште еархије, буде град у ком је одржана централна свечаност за Банат. Тиме је исказао изузетно поштовање према свему што Зрењанин последњих година чини на пољу обнове духовности и српске саборности, реконструкцији постојећих и изградњи нових храмова. Чест је посетилац нашег града, али и његов прави духовни домаћин и носилац свих позитивних промена које последњих година доживљавају град и Српска православна црква.    Рођен је у далматинском селу Медвеђа 1952. године, у миру као Вељко Богуновић. Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крка завршио је 1975. године. После положеног богословског испита зрелости, замонашен је 27. августа 1975. а у чин јерођакона рукоположен је 28. августа, на дан Успења Пресвете Богородице исте године. После монашења и рукоположења, одлази на богословске студије у руски град Загорск, које завршава 1979. године. Рукоположен је у чин јеромонаха 1. јануара 1978. године. На мајском редовном заседању Светог архијерејског сабора 1985. године изабран је за Епископа хвостанског и викара Митрополита црногорско-приморског Данила. Чин архијерејске хиротоније 11. августа 1985. године, обавио је Патријарх српски Герман, уз учешће више архијереја Српске цркве.       На овој дужности остаје све до избора за епископа Епархије горњо-карловачке 1991. године. Свети архијерејски сабор 1999. године, бира га за Епископа упражњене Епархије аустралијско-новозеландске, Митрополије новограчаничке и Администратора Епархије аустралијско-новозеландске. Управљао је овим епархијама све до 2003. године, када је изабран за Епископа упражњене Епархије банатске на ком положају се и данас налази.

Захваљујући на указаној части и додељеној награди, Епископ Никанор поручио је да је то признање за целу Епархију банатску.
“Не би Епископ банатски заслужио ово признање да није имао сараднике у овом граду, међу свештеницима у овом граду, као и у целој епархији, међу општинама, колективима, месним заједницама. Зато овом приликом благодаримо и Министарству правде  и Канцеларији за верска питања наше државе, благодарни смо и Аутономној покрајини на материјалној помоћи за наше храмове, за наше црквене објекте, благодарни смо и општинама у нашој епархији, градоначелницима или председницима општина и појединцима”, беседио је Епископ Никанор. 
 
Још је истакао да добар део заслуга за Награду града Зрењанина која му је припала носи и градоначелник Јањић, својим досадашњим ангажовањем, радом, иницијативама и бригом не само за Српску православну цркву, већ и за цркве других конфесија и храмове који им припадају.
“Приметили смо, и осетили, и доживели вашу бригу за нашу епархију и за овај град. И све оно што би данас требало да иде на моју адресу из овог града, то је заправо потекло или од вас, или са вама. Наша је била сагласност не да мењамо ваш план, програм или идеје, него само да их прихватимо и оне су најбоље биле. Лако је радити и сарађивати тамо где имате готове пројекте и планове и када вам дају само да их погледате, врло лако се тада договарамо”, поручио је Владика Никанор градоначелнику Јањићу, уз жеље да се остваре сви најављени планови и инвестиције.

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

На новогодишњој свечаности у Градској кући уручена Награда града Зрењанина

Епископ банатски придружио се честиткама Музичкој школи “Јосиф Маринковић” и награђеном хору који, како је рекао, на најлепши начин проноси име града из ког долази свуда где се појављује и наступа. 
 
На почетку данашњег програма пригодну новогодишњу песму отпевали су малишани Градског дечјег хорића, под управом Сенке Милисављевић, а свечаност је завршена наступом награђеног хора МШ “Јосиф Маринковић” и композицијом “Тамо далеко”. 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5425/Nagrade_Zrenjanina_0.jpg