Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина

Поводом смрти спортске легенде, некадашњег боксерског шампиона, нашег суграђанина Звонимира Звонка Вујина, данас је одржан комеморативни скуп у Барокној сали Градске куће. Уз чланове његове породице, присуствовали су представници Града Зрењанина, Спортског савеза града, истакнути спортисти, спортски радници, пријатељи и поштоваоци човека који је сав спортски и животни век провео у свом граду. 

Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина

Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина

Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина

Комеморативни скуп отворио је спортски новинар Будимир Цвијетић, податком да је Звонко Вујин био репрезентативац наше земље 57 пута, и да је по томе рекордер међу свим боксерима. Подсетио је на пријатељство Вујина и рвачког репрезентативца Бранислава Симића, који су заједно освојили четири олимпијске медаље и бодрили један другог на Олимпијским играма у Мексику, 1968. године. Симић је с тугом примио вест о одласку спортског пријатеља, изразио породици саучешће, а због нарушеног здравља није могао да присуствује комеморацији.  
 
У име Града Зрењанина од Звонка Вујина опростио се Симо Салапура, помоћник градоначелника и спортски радник, који је истакао да је управо Вујин био узор многим спортистима града, како у борилачким спортовима, тако и међу онима који се нису бавили нити пратили бокс, али су били свесни о каквој се спортској и људској величини ради. Рекао је да је спортски Зрењанин остао без једног од својих предводника, једног од својих великана. 
- Ако се за неког спортисту може рећи да је у потпуности био наш, градски, да је све спортске домете остварио тренирајући у Зрењанину, да је у њему рођен, у њему засновао породицу и радио, онда се то може рећи за Звонка Вујина. Губитак ће најтеже пасти породици, супрузи, ћеркама, унуку, али је на великом губитку не само спорт у граду Зрењанину, већ и у целој Србији. Одјекнула је јуче тужна вест у спортској јавности широм земље и још једном потврдила да је Звонко био међу најбољим боксерима и спортистима које смо икада имали и да његови изузетни мечеви и богата спортска каријера нису и не могу бити заборављени - рекао је Салапура.

Подсетио је да је зрењанинска дворана, прва наменска спортска хала у Југославији, надалеко  позната као “Медисон”, и да је то име добила због бокса, јер су у њеној америчкој “близнакињи” одржавани највећи боксерски мечеви. 
- Овај податак најбоље говори о огромној популарности коју је бокс имао у Зрењанину шездесетих и седамдесетих година, а ту популарност у највећој мери дугује управо Звонку Вујину и његовим спортским колегама из “Баната”, познатим широм некадашње Југославије - казао је Салапура. 

Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина

Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина

Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина

 Још је додао да је, уз несумљиве спортске успехе и резултате, Звонка красило оно што је у души готово свих бораца на струњачама или у рингу - ван спортске арене имао је изузетан људски карактер, био професионалац у свему, увек расположен за сарадњу.
- Одазивао се свим нашим позивима да својим спортским ауторитетом допринесе некој манифестацији, да учествује у организацији спортског догађаја или својим присуством допринесе његовом значају. Остаје нам само да га таквог памтимо и будемо поносни што је Зрењанин имао таквог спортисту и суграђанина - опростио се од Звонка Вујина помоћник градоначелника Симо Салапура. 
 
О спортским дометима и каријери Звонка Вујина говорио је његов клупски друг, такође некадашњи истакнути боксер Стеван Чизмић, а бираним речима од Вујина су се опростили и Момир Рнић и Војислав Табачки, такође великани зрењанинског спорта, данас истакнути спортски радници.  

Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина

Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина

Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина

Комеморацији је присуствовао још један великан нашег спорта и бокса, олимпијски и светски вицешампион Тадија Качар, који је рекао да је Вујин био шампион чијој су се вештини у рингу сви дивили.
- Поред снаге, интелигенције и вештине у борби, показивао је ван ринга и друге особине које је поседовао, пре свега племенитост и доброту. То је нешто што га је красило и тиме је заувек остао у сећању нас који смо га заиста поштовали - казао је, између осталог, Качар. 
    
Звонимир Звонко Вујин рођен је 28. јуна 1943, године у Зрењанину. Био је члан боксерског клуба “Банат” и 57 пута државни репрезентативац Југославије. Био је четвороструки првак Југославије, првак Балкана и Медитерана и вицешампион Европе. Освојио је две бронзане олимпијске медаље, у Мексику 1968. године, у лакој категорији и у Минхену 1972. године, у полувелтер категорији. Освајач је и некада престижних југословенских боксерских признања - „Златне рукавице“ (1965.) и „Оскара“ (1971). 
 
Звонко Вујин биће сахрањен данас у 15 часова, на Евангелистичком гробљу у Зрењанину. 

Одржана комеморација поводом смрти Звонка Вујина


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5447/Komemoracija_Zvonko_Vujin-0.jpg