У недељу се одржава 12. Богојављенско пливање за Часни крст, први пут и у Фаркаждину

Традиционална манифестација Богојављенско пливање за Часни крст одржаће се у недељу, 19. јануара, у 12 часова, на језеру код Културног центра Зрењанина. До сада је пријављено 24 учесника, а очекивања организатора су да ће тај број бити сличан прошлогодишњем, када је запливао рекордан 61 учесник. Организатори су, као и претходних година, Православна црквена општина Зрењанин - храм Светог архангела Михаила (“Руска црква”), Културни центар Зрењанина и Град Зрењанин. Све учеснике пре пливања прегледаће лекари зрењанинске болнице “Свети Јован”. Пливаће се и у Клеку, а по први пут и у Фаркаждину. 
 
Самом пливању у Зрењанину претходи Света литургија у храму Светог архангела Михаила, која почиње у 9.30 часова, потом ће испред храма у Улици др Мирослава Тирша бити освећена Богојављенска водица, након чега ће свештенство, учесници манифестације и грађани у литији кренути ка језеру код Културног центра.

У недељу се одржава 12. Богојављенско пливање за Часни крст, први пут и у Фаркаждину

У недељу се одржава 12. Богојављенско пливање за Часни крст, први пут и у Фаркаждину

Манифестацију су најавили заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, и представници организационог одбора Средо Пајић и Војислав Марковић. 
 
Сантовац је подсетио на дугу традицију Богојављенског пливања у нашем граду, која датира још из друге половине 19. века. Пливало се све до 1942. године, када је тај обичај прекинут, да би био обновљен 2009. године. 
“Ове године манифестација се организује по 12. пут, а све већи број учесника и присутних грађана око језера код Културног центра говори о њеном значају. Морам да истакнем да се ради о учесницима, не о такмичарима, које и овом приликом позивамо да се у што већем броју пријаве, а позивамо и наше суграђане да дођу у недељу и поздраве све учеснике. Нека наша идеја је да се број учесника лимитира на 60, због пратеће организације и учешћа других служби неопходних за такву врсту манифестације. И овога пута очекује се учешће пливача из других градова и средина, што доказује да је Зрењанин, на неки начин, постао препознатљив по овом дешавању”, истакао је заменик Сантовац.    
 
Он је пренео и став Православне црквене општине, односно старешинства храма Светог Архангела Михаила, који непосредно учествује у организовању манифестације. Навео је да, као и увек до сада, пливање нема такмичарски карактер, и сви они који пливају тог дана су победници. 
“Онај ко први доплива до Часног крста има ту част само да понесе крст у свој дом и да га након годину дана врати, да би се за њега поново пливало. Дакле, сви они који уђу у воду на Богојављење и запливају, добијају божји благослов, јер тога дана су све воде освештане”, пренео је Сантовац речи старешине храма Светог Архангела Михаила, јереја Веселина Влашког, који је био спречен да присуствује данашњој конференцији. 

У недељу се одржава 12. Богојављенско пливање за Часни крст, први пут и у Фаркаждину

У недељу се одржава 12. Богојављенско пливање за Часни крст, први пут и у Фаркаждину

 


Средо Пајић је истакао да су и овога пута организатори на “слатким мукама”, због очекиваног великог броја пријава. 
“Посебно радују и пријаве које су, осим из Зрењанина, стигле из Новог Сада, делова Србије јужно од Београда, већ смо се прочули по томе и људи долазе код нас. То нама ствара додатну обавезу да сваке године организацију подигнемо на још виши ниво и дамо јој додатни квалитет. Мислим да ћемо већ до среде, четвртка попунити број учесника. Оно што је важно за сваког учесника јесте да се прибави лекарско уверење, у чему нам је изашла у сусрет болница “Свети Јован”, где ће сви прегледи бити бесплатни, као и да су учесници пунолетни”, објаснио је Пајић. 
 
Додао је да ће, као и увек, уз учеснике бити и служба Хитне помоћи, професионални рониоци, да ће се обавити преглед бактериолошке исправности воде, с циљем да се безбедност свих учесника подигне на највиши ниво. У уређењу језера и уклањању леда учествују запослени у установи “Резервати природе”. 
 
Заинтересовани за учешће у Богојављенском пливању за Часни крст могу се пријавити позивом на број телефона 064-811-6471.
 
Једанаести пут за Часни крст пливаће се и у Клеку, на “Шлајзу” на Бегеју, од 13.30 часова, а по први пут Богојављенско пливање одржава се и у Фаркаждину, где ће учесници, такође у 13.30 часова, божји благослов добити на обали Тамиша. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5409/Press_plivanje_0.jpg