Пројекат “Обуком до запослења” - сигуран посао за младe суграђане

Пројекат “Обуком до запослења”, финансиран од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије, а спроведен од стране Града Зрењанина у партнерству са Техничком школом, успешно је реализован и дванаест наших младих суграђана обучено је за дефицитарну струку заваривача која им омогућава сигурно запослење. Пројекат је вредан 2,12 милиона динара, од чега је Министарство омладине и спорта као подршку издвојило 1,7 милиона, а остатак је обезбедио Град Зрењанин. Уговор о реализацији пројекта потписали су августа прошле године министар омладине и спорта Вања Удовичић и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић
 
Тим поводом, данас је у Градској кући одржана конференција за новинаре на којој су резултате пројекта представили помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић и директор Техничке школе Ђорђе Клаћ. Уручени су и сертификати за остварен стандард стручних компетенција петорици полазника.
 
 
 
 
Пројектом су били обухваћени наши незапослени млади суграђани, старости од 18 до 30 година, који су испуњавали услове за образовни профил бравар - заваривач и којима је била обезбеђена бесплатна обука за заваривача електролучним МИГ/МАГ поступком, дефицинарно и на тржишту рада тражено занимање. Теоретска и практична обука трајала је три месеца, реализована је у Техничкој школи у Зрењанину и сви полазници су након ње, у финалном тестирању, успешно демонстрирали стечена знања и вештине. Петорица су, непосредно по завршетку обуке, већ добила посао. 
 
Помоћник градоначелника Душко Радишић подсетио је да се пројекти овакве врсте реализују у Зрењанину од 2014. године, када су организоване преквалификације и доедукације кадрова за потребе компаније НИС и ИТ компанија које послују у нашем граду.
- Кандидати који су успешно завршили ове обуке брзо су нашли запослење, највећи успех забележен је код програмера и он је допринео да многи млади нађу посао у свом граду, као и опстанку неколико фирми у ИТ сектору у Зрењанину. Оне сада запошљавају преко сто програмера, то нам је врло значајно, јер би у противном сви ти млади вероватно напустили град, можда и земљу. Тај наш пројекат својевремено је истакао као добар пример и тада премијер Србије Александар Вучић. Сада смо с успехом реализовали и тромесечну обуку за завариваче и веома нас радује да је пет кандидата већ запослено и очекујемо да ће и остали брзо наћи посао - казао је Радишић и додао да Град Зрењанин и Техничка школа од 2014. године остварују добру сарадњу, а да је она остварена и с Техничким факултетом “Михајло Пупин”, као и с Високом техничком школом.
 
 
 
Директор Техничке школе истакао је да је обука у потпуности реализована у тој школи, која поседује најсавременији кабинет за обуку заваривача у окружењу. Пријавило се 14 кандидата, од којих двојица нису примљена због здравствених разлога, док су сви који су похађали обуку с успехом и завршили.    
- Показало се да је овакав начин стручног оспособљавања младих људи потребан и веома актуелан, привреда је у експанзији и неопходно је да се на тржишту рада појаве људи који ће одговорити захтевима привреде. Једно од таквих занимања је и заваривач и веома смо задовољни ангажовањем и интересовањем кандидата који су код нас завршили обуку и стекли основна знања која ће даље усавршавати на радним местима - казао је Клаћ и додао да Техничка школа и даље отворена за сарадњу на новим програмима обуке.   
 
 
 
Новинарима се обратио и један од полазника, Дејан Глигић, који је изразио задовољство због завршене обуке и налажења посла.
- Завршио сам средњу грађевинску школу у Зрењанину, сада сам завршио обуку за заваривача, захвљајући програму Министарства омладине и спорта, Града Зрењанина и Техничке школе, задовољан сам обуком и знањима које сам стекао и веома брзо сам дошао до посла. Мислим да ћу остати у тој струци и наставити тиме да се бавим - рекао је он.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5519/Obukom_do_posla_press_0.jpg