Граду Зрењанину за два пројекта 18,7 милиона динара из Буџетског фонда за програм локалне самоуправе за 2020. годину

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић јуче је, у присуству државног секретара у Министарству државне управе и локалне самоуправе Зорана Касаловића, потписао уговор о коришћењу средстава из Буџетског фонда за програм локалне самоуправе, на основу ког је Граду Зрењанину опредељено 18.680.000,00 динара за реализацију два пројекта - “Уређење простора “Нове пијаце“ у Зрењанину - фаза 2” и “Превентивно деловање на смањењу ризика од климатских промена, као и елементарних и других непогода”. 
 
Потписивање уговора уприличено је у Зрењанину, а уз градоначелника Јањића, уговоре о додели средстава потписали су и челници града Кикинде и општина Жабаљ, Житиште и Пландиште. Присуствовали су и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац. Заједничка свечаност је требало да буде одржана у Београду, слично као претходне године, али је због увођења ванредног стања у држави и ограничења одржавања скупова, одлучено да се организују потписивања на територијама округа. 
 
 
 
Државни секретар Касаловић казао је да су се у министарству одлучили на тај корак, како би сачували грађанке и грађане, али и оперативно потписали уговоре, како би се стекли услови да већ у току марта средства буду доступна локалним самоуправама и била омогућена што ефикаснија реализација њихових пројеката.
“Имали смо четири циља конкурса као и прошле године, први је у вези са комуналном инфраструктуром, други циљ се тиче увођења е-управе, трећи је у вези са организацијом културних, спортских и туристичких манифестација, а четврти циљ обухвата пројекте који се базирају на превентивном деловању од природних непогода. Определили смо ове године  и одређена средства да наградимо поједине локалне самоуправе са најбољим примерима добре праксе у области управе”, објаснио је Зоран Касаловић
 
 
 
Град Зрењанин је овога пута остварио средства по два наведена циља, што је омогућено и правилима конкурса. Пројекат “Уређење простора “Нове пијаце“ у Зрењанину - фаза 2” финансира се у износу од 14 милиона динара и представља наставак започетих инфраструктурних радова и привођења намени новог платоа централне градске пијаце, док је 4.680.000 динара опредељено за пројекат у оквиру четвртог циља конкурса - “Превентивно деловање на смањењу ризика од климатских промена, као и елементарних и других непогода”.  
 
Одлуком о расподели средстава из Буџетског фонда за програм локалне самоуправе за 2020. годину подржано је укупно 74 пројекта, који ће, у потпуности или делимично, бити финансирани из Буџетског фонда за локалне самоуправе који износи 520.000.000 динара, што је за 30.644.000 динара више него претходне године. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5552/Kasalovic_ugovori_0.jpg