Отворен први Банатски фестивал вина, наставак манифестације “Најбоље вино Баната“

У спортско-сајамској хали “Медисон” у Зрењанину данас је отворен први “Интернационални банатски фестивал вина” на коме ће бити проглашена најбоља вина Баната и науспешнији винари. Сајам је отворио покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, а присутнима су се обратили и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић,  директор Туристичке организације Зрењанин Зоран Љуботина и директор Културног центра Зрењанина Горан Маринковић.
 
 
 
Градоначелник Јањић рекао је да је Зрењанин добио још једну занимљиву манифестацију, која потврђује да су наши суграђани креативни, предузимљиви и способни да, уз помоћ града и појединих јавних установа, организују манифестације и фестивале који могу да привуку велики број посетилаца и унапреде туристичку понуду ове средине. Рекао је да је и виноградарство у експанзији у средњем Банату и да очекује да ће ова манифестација наћи своје место на туристичкој мапи Зрењанина. 
- Туризам је неискоришћени ресурс, не само у Зрењанину, него и у целој Србији, видимо да је у Србији у експанзији и ми покушавамо на различите начине да се изборимо за своје место, пре свега добрим манифестацијама. Зрењанинци су поносни на “Дане пива” и на пола милиона гостију који посећују ту манифестацију, али се трудимо и да у другим периодима, током целе године, организујемо различита дешавања и ово је управо једна од манифестација која је привукла госте и из других средина и веома сам поносан и на “Клуб вина”, и на Туристичку организацију и на Културни центар, на све оне који су помогли одржавање овог првог фестивала вина у Зрењанину - поручио је Јањић.
 
 
 
Покрајински секретар Вук Радојевић упутио је честитке граду Зрењанину и организаторима на најпре иницијативи, а потом и труду и раду који је уложен за организовање првог Интернационалног банатског фестивала вина. 
- Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство од 2017. године финансијски подржава развој виноградарства и винарства и драго ми је што смо за протекле три године помогли око 130 винарија. Укупна вредност инвестиција је око 210 милиона динара и то је прави начин и модел како можемо да унапредимо домаћу производњу вина. Истовремено, Покрајинска влада је купила најсавременији анализатор за вино који се налази на Институту за воћарство и виноградасртво у Сремским Карловцима који је од огромног значаја и помоћи домаћим винаријама како би учинили производњу с једне стране јефтинијом, а са друге стране квалитетнијом и на тај начин боље позиционирали домаћа вина на домаћем, али и међународном тржишту. Верујем да ће Зрењанин бити у наредном периоду препознат и по фестивалу вина. Покрајински секретаријат за пољопривреду и финансијски подржава овакве и сличне манифестације и уверен сам да је ово прави пут да се промовише вредност коју Војводина има, а то свакако јесу храна и вино и овај фестивал ће томе свакако допринети - казао је Радојевић. 
 
 
 
Досадашње такмичење “Најбоље вино Баната“ прерасло је у “Интернационални банатски фестивал вина”, уз учешће око 40 излагача из целог Баната, широм Војводине, али и других крајева наше земље, као и из румунског дела Баната. У такмичарској конкуренцији пријављено је 77 узорака. 
 
Фестивалски део програма обухвата продајне изложбе, дегустације, стручна предавања и културно-уметнички програм, а током манифестације прогласиће се и победници и најбоља вина. Од 2018. године на овом такмичењу се оцењује и младо вино “Банатски шилер”, које се прави од различитих сорти грожђа. 
 
Ове године о вину ће говорити професори и вински стручњаци Драгослав Иванишевић, Владимир Пушкаш, Љубица Радан, Бранислав Влаховић, Антон Пушкарић и Наташа Павловић.
 
Улазница кошта 200 динара и за њу се добија неповратна дегустациона брендирана винска чаша, намењена јавној дегустацији.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5532/FestivalVina0.jpg