Зрењанину више од 20 милиона динара за мере популационе политике - нових седам млађих група у сеоским вртићима и доставна возила

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац данас је у Палати “Србија” у Београду потписао уговор о суфинансирању мера популационе политике у Републици Србији у 2020. години, на основу ког је за Град Зрењанин и његове предложене мере опредељено 20.250.000 динара. У име Владе Републике Србије, уговор је потписала министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић. Од издвојених средстава, учешће Кабинета МДПП износи 15.074.100 динара, док је преостала средства обезбедио Град Зрењанин, у износу од 5.175.900 динара. 
 
 
 
 
Средства за ову намену добило је 88 јединица локалне самоуправе у Србији, а Зрењанин је и овога пута међу срединама које су добиле највиши износ за своје пројекте у области усклађивања рада и родитељства, снижавања психолошке цене родитељства и едукације из области популационе политике. Средства ће у Зрењанину бити утрошена на увођење млађих група у вртићима у још седам насељених места на територији Града Зрењанина - Ченти, Книћанину, Ботошу, Арадцу, Фаркаждину, Орловату и Белом Блату - у којима ће бити адаптиране и опремљене просторије за боравак деце до 5,5 година старости, за набавку два доставна возила за потребе предшколске установе у насељеним местима, затим за изградњу инклузивног дечјег игралишта, набавку медицинске опреме за инсеменацију у циљу решавања проблема неплодности, као и едукативну кампању под називом “Позитивно родитељство - пут до самопоузданог и успешног детета” и израду Акционог плана популационе политике за Средњобанатски округ за период 2020-2025. године. 
 
Након церемоније потписивања уговора, одржана је и заједничка свечаност и конференција за новинаре на којој су се обратили министарка проф. др Славица Ђукић Дејановић и челници локалних самоуправа којима су опредељена средства - Сомбора, Чачка и Неготина.  
 
Обраћајући се присутнима, министарка Ђукић Дејановић истакла је да је за суфинансирање мера популационе политике Влада Републике Србије ове године издвојила 650 милиона динара бесповратних средстава. Подсетила је да је 2017. године, када је први пут расписан јавни позив, финансирано 15 јединица локалне самоуправе у износу од 130 милиона динара, а у 2018. години 61 граду и општини додељена су средства у износу од 500 милиона динара. На територији АП Војводине средства је за ову годину добило 26 градова и општина у укупном износу од 185,6 милиона динара. 
- Демографи су нас научили да морамо бити јако стрпљиви с првим позитивним резултатима, без обзира колико сви заједно радимо, а након четири године оваквих активности ми заиста имамо прве, почетне резултате на које можемо бити поносни, али и који су обавезујући. У 2019. години у Србији је рођена 341 беба више у односу на претходну годину и у поређењу са државама у окружењу само наша земља бележи благи пораст новорођене деце. Према првим подацима Републичког завода за статистику, у јануару ове године рођено је 245 беба више него у истом месецу 2019. године. То је раст од пет процената и то су неки врло реални показатељи и параметри који говоре да примењене мере доносе резултате и дају наду да смо на добром путу - истакла је проф. др Славица Ђукић Дејановић.
 
 
 
 
Још је навела да је у протекле три године Кабинет министарке за демографију и популациону политику издвојио 1,2 милијарде динара за 161 општину и град у Србији у циљу подстицања рађања, да су листе чекања у вртићима смањене за 2500 места, да је преко 740 милиона динара уложено у реконструкцију, адаптацију и изградњу 13.000 квадратних метара вртића у више од 70 градова и општина. 
- Инвестирало се и у дечја игралишта, домове здравља, педијатријску и геронтолошку службу, улагали смо и у одређене старт-ап програме, решавање стамбеног питања за младе људе, законом о финансијској подршци породици са децом је обухваћен највећи број жена до сада и обезбеђена највећа давања за рођење детета само су неки од садржаја реализованих од стране Владе Србије и јединица локалне самоуправе у протеклом периоду.
 
Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац захвалио се министарки Ђукић Дејановић и њеном кабинету што су препознали напоре које Град Зрењанин чини из године у годину на имплементацији и унапређењу мера популационе политике и што су нашем граду и овога пута додељена значајна средства за предложене пројекте. 
- Овим излазимо у сусрет нашим суграђанима у насељеним местима који су изразили жељу за отварање група за децу јасленог и обданишног узраста у њиховим срединама, чиме помажемо запосленим родитељима, а набавком доставних возила омогућићемо и квалитетнију и бољу услугу снабдевања наших вртића. Подсетићу и да је Зрењанин један од ретких градова у нашој земљи у којима не постоје листе чекања за упис у Предшколску установу, да смо практично завршили градњу најсавременијег вртића на “Путникову”, да улажемо средства и у обнову постојећих објеката, а у плану је изградња још једног вртића на Багљашу - казао је заменик градоначелника Сантовац након данашње свечаности у Београду.
 
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5523/Ugovor_Palata_Srbija_0.jpg