Испуњено обећање дато у Лукићеву - обновљен споменик Вељку Лукићу - Курјаку у центру села

Поводом обележавања Дана победе и 75. годишњице од завршетка Другог светског рата, у Лукићеву је завршена обнова споменика-обелиска народном хероју Вељку Лукићу - Курјаку. Тиме је испуњено обећање које је приликом последње посете том насељеном месту дао градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, када му су челници месне заједнице предочили да је споменик у веома лошем стању и да представља опасност за пролазнике. Јањић је тада рекао да ће Град Зрењанин, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, у кратком временском року приступити обнови споменика, с обзиром да се ради о једном од симбола села, посвећеном личности по ком је Лукићево и добило име. 

Споменик је постављен 1950. године, док су две спомен плоче лево и десно од споменика, са исписаним именима бораца страдалим у народноослободилачкој борби постављене 1956. године. Обелиск је висок 6 метара, обложен мермерним плочама. На предњој страни, при дну стуба, исклесан је лик Вељка Лукића, а изнад и испод њега био је уклесан латинични текст.

Како се наводи на сајту Завода за заштиту споменика културе, пре конзерваторско-рестаураторских радова, споменик је био у веома лошем стању, а боравак у његовој близини ризичан, првенствено због стања масивних мермерних плоча којима је обложен високи стуб. Многе плоче су попуцале, или су почеле да се одвајају од стуба, а у горњој зони обелиска, из пукотине је никао брест. Стање исписаног текста на мермерним плочама је такође било веома лоше, те је било потребно и њих обновити. Такође је предвиђено и враћање оригиналног ћириличног текста на обелиску који је деведесетих година прошлог века замењен латиничним. 

Мере заштите су подразумевале грађевинске, каменорезачке и конзерваторске радове. Демонтиране су мермерне плоче око стуба споменика, а од каменорезачких радова извршено је облагање стуба новим мермерним плочама, по врсти и боји слични постојећим, које нису замењене. Извршено је и враћање оригиналног текста на предњој страни стуба, машинским исписом ћириличног, уместо претходног латиничног текста, а обновљена су сва ручно исписана слова са именима палих бораца на обе плоче испред споменика. На крају су све плоче додатно причвршћене за стуб. Такође су и све површине постамента, као и прилазно степениште са зидовима, уместо ранијег тераца, сада обложени кулиром у две нијансе. Извршени су и додатни и конзерваторско-рестаураторски радови засновани на савременим принципима заштите културних добара - наводе у Заводу за заштиту споменика културе и закључују да је квалитетно изведеним радовима обновљен још један ратни меморијал, чиме је сачувана успомена на трагичан део историје мештана села Лукићева.

Инвеститор је био Град Зрењанин, а извођач радова предузеће „Гранит Лијешће“ из Сремске Митровице. Пројектно-техничку документацију израдио је Завод за заштиту споменика културе Зрењанин - одговорни пројектант била је Драгана Шијак, дипломирани инжењер архитектуре, а сарадници Бранислав Милић, етнолог и Жељко Попов, диа мастер. За конзерваторски надзор били су задужени Драгана Шијак и Бранислав Милић. 

Поводом завршетка обнове овог споменика, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић рекао је да је наша морална, људска и историјска обавеза да негујемо сећање на жртве Другог светског рата, на све оне који су дали животе у борби против фашизма.
- Након једног периода у ком су овакви споменици препуштани зубу времена и у ком је занемариван значај антифашистичке борбе, данас на достојанствен начин обележавамо све значајне догађаје и датуме из Другог светског рата, а посебне напоре улажемо и у обнову спомен-обележја посвећених том периоду наше историје. Подсећам да је Град Зрењанин, у сарадњи с амбасадом Руске Федерације, својевремено обновио спомен-костурницу борцима Црвене армије на Багљашу, у истом комплексу обновљен је и споменик Соњи Маринковић, затим спомен-обележје Црвеноармејцу у Ботошу, у Стајићеву, у Ченти, шири простор око споменика у центру Меленаца, сада у Лукићеву, а у току је и обнова споменика у атару према Михајлову, на месту где је стрељано петоро антифашиста, међу којима су били и Ружа Шулман и Коча Коларов. Можемо и морамо бити поносни на дела наших предака и историјску чињеницу да смо били важан део велике европске антифашистичке коалиције у Другом светском рату - истиче Чедомир Јањић.  

Фотографије: Изглед споменика пре и после рестаурације и радови на обнови - Завод за заштиту споменика културе Зрењанин
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5635/Lukicevo_spomenik_0.jpg