Обележена слава храма Вазнесења Господа Исуса Христа и насеља “Багљаш”

Српска православна црква и њени верници обележавају данас празник Вазнесења Господњег, познат у народу као Спасовдан. То је и храмовна слава цркве Вазнесења Господа Исуса Христа у зрењанинском насељу “Багљаш”, где је данас такође било свечано. Свету литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ банатски Никанор, уз присуство свештеника СПЦ Епархије банатске, а након литургије обављено је и резање славског колача. 

Кумство славе, која се ове године одржава у нешто измењеним околностима и уз ограничење броја присутних, прихватио је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, а свечаности су присуствовали и његови сарадници. Кумство за наредну годину Јањић је предао заменику Саши Сантовцу. Градоначелник је најавио и радове на уређењу простора око храма, али и централног дела насеља “Багљаш”. 
- Сваке године, у складу с могућностима, овај храм се уређује и довршава, сада то већ делује репрезентативно, а ускоро ће почети и радови на поплочавању околног простора. Желимо да храм у потпуности буде у функцији, јер грађани овог дела Зрењанина, а има их више од 20 хиљада, заслужују један овакав верски објекат. Подсетићу још једном да је, након више од два века, ово први нови храм у граду подигнут из темеља и на то можемо бити поносни. Такође, планирамо овде и реконструкцију комплетног тротоара на Булевару Вељка Влаховића, од надвожњака до Стражиловске улице, а у плану је такође и изградња кружне раскрснице, уместо семафора. Пре два дана обишли смо градилиште “Лидла”, недалеко одавде, знамо колико је “Авив Парк” променио слику овог насеља и сигурно је да ће све ове инвестиције допринети да овај део града буде још лепши и бољи за живот - рекао је градоначелник након данашње свечаности на Багљашу.

О празнику Спасовдану беседио је јереј Миодраг Станојевић, а присутне вернике, све добротворе и дародавце храма поздравио је старешина храма Вазнесења Господа Исуса Христа, протонамесник Слободан Честић

Одлуком савета обе месне заједнице које чине насеље “Багљаш” - “Вељко Влаховић” и “Соња Маринковић” - Вазнесење Господње установљено је као заједничка слава, односно целокупног насеља “Багљаш”. У складу с тим донета је и одлука да се сваке године заслужним колективима и појединцима додељују плакете као допринос за афирмацију и развој тог највећег зрењанинског насеља. Ове године признања су заслужили чланица Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, наша суграђанка и становница “Багљаша” Милица Досковић, организација Црвеног крста Зрењанин, Канцеларија за младе града Зрењанина и предузеће “Бомист”. 

Темељи храма Вазнесења Господа Исуса Христа освештани су 2013. године, а градња храма почела је две године раније. Прва Света литургија у тада још недовршеном објекту одржана је на храмовну славу, Васнесење Господње, 2015. године. Храм је у основи тробродна базилика, површине око 300 квадратних метара и с торњем високим 18,5 метара. По стилу подсећа на манастир Хиландар, Сопоћане, Дечане и друге задужбине Немањића. 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5645/Slava_Bagljas_2020_0.jpg