Педесет година од првог семафора у Зрењанину - јавна набавка за одржавање 40 раскрсница са семафорима у граду и насељеним местима

Град Зрењанин расписао је јавну набавку за услугу одржавања семафора на територији града Зрењанина на три године, а рок за предају конкурсне документације истиче у понедељак, 18. маја.

У делу документације јавне набавке наведен је списак свих семафоризованих раскрница или пешачких прелаза и уређаја на њима, у граду Зрењанину и насељеним местима, на основу ког се може видети да је таквих раскрсница укупно 40. Од тога је 37 у граду Зрењанину, две су у Меленцима и једна у Клеку. Семафоризованих раскрсница је 32, четири семафора су пешачка, два су на пружним прелазима, два су тзв. “трчећи пешаци” и на девет локација је по један уређај на две раскрснице. 

У односу на период од пре неколико година, смањен је број раскрсница и прелаза са семафорима, јер је у међувремену изграђено неколико кружних раскрсница (код “Авале” и главне аутобуске станице, на Багљашу) и затворен саобраћај преко Трга слободе и Улице краља Петра, те је на тим локацијама престала потреба за светлосном сигнализацијом. Тенденције развоја саобраћаја у свету иду управо ка редуковању семафорских раскрсница и успостављању кружних токова где год је то оправдано, а слично је и у нашој земљи, па и у Зрењанину. Показало се брзо да је саобраћај у кружним токовима безбеднији, проточнији и флексибилнији, уз мање трошкове одржавања. 

Ова јавна набавка некако се поклапа и са јубилејом, обележеним прошле године, када се навршило 50 година од постављања првог семафора у Зрењанину, 1969. године, на раскрсници Милетићеве улице и Житног трга. Историјски подаци говоре да је први семафор у Србији виђен на београдској раскрсници данашњих улица Булевар краља Александра, Кнеза Милоша и Таковске још 1939. године, али да их је до шездесетих година прошлог века било свега неколико, када креће интензивнији развој саобраћаја у целој земљи. Тада и Зрењанин улази у ред градова на чијим раскрсницама саобраћај почиње да се регулише семафорима.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5638/Semafor_0.jpg