Изградња пристана у Зрењанину вишеструко значајан корак у оживљавању Бегеја и уређењу његових обала

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, са сарадницима, обишао је данас недавно изграђен пристан на левој обали Бегеја, у непосредној близини пешачког моста у насељу “Берберско”, као и шеталиште изнад пристана, опремљено новим садржајима.

Ова инвестиција део је ИПА пројекта прекограничне сарадње Србија-Румунија “Ревитализација навигационе инфраструктуре на Бегеју”, вредног близу 14 милиона евра и финансираног из фондова Европске уније. Градња пристана, уз претходно уклањање вегетације, измуљавање Бегеја, чишћење и уређење обале, у вредности је инвестиције од 600 хиљада евра. О пројекту градње пристана и даљим плановима у вези с уређењем Бегеја и његових обала, говорио је помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић, који је од почетка задужен за реализацију овог посла.  

- Најавили смо 2015. године, управо с лучног моста поред садашњег пристана, да нам је жеља и обећали смо да ће на овом месту бити изграђен пристан. Тада смо такође обећали да ће потребна средства бити обезбеђена из европских фондова, то се и остварило. Шест стотина хиљада евра уложено је за измуљавање овог дела Бегеја и изградњу привезишта на ком се тренутно налазимо - рекао је Радишић и додао да је интерес Града Зрењанина у овом случају вишеструк.

- Град је обезбедио додатна средства да уреди парцелу која се налази на обали, изнад пристана, и да је опреми мобилијаром, јавном расветом, ускоро ће бити постављена и надзорна камера, али и чуварска кућа која ће обезбеђивати и наставак пројекта, а то је постављање сталних везова које желимо да изградимо на потезу од овог привезишта узводно. Значајно за све наше суграђане је да се чишћење Бегеја наставља и да ће он овако изгледати, надамо се ускоро, целом дужином тока кроз град Зрењанин. Наши суграђани све више бораве на овом месту и већ видимо да нема довољно клупа, тако да ћемо их поставити још. 

Навео је и да већ за неколико дана почиње чишћење ка железничком мосту, поред основне школе “2. октобар”.
- На том потезу планирамо и градњу стазе, па ће практично шеталиште које је изграђено до пристана бити продужено све до такозваних “малих улица” код железничког моста. Такође, у плану је и бициклистичко-пешачка стаза која ће повезати овај део града са већ постојећом стазом Зрењанин-Ечка - наговестио је нове активности Радишић. 

ИПА пројекат “Ревитализација навигационе инфраструктуре на Бегеју” укључује и градњу двонаменске (радно-инспекционе и бициклистичке) стазе уз Бегеј од Клека до срспко-румунске границе, у дужини од 35 километара, санацију бродских преводница - “шлајзова” код Клека и Српског Итебеја, набавку пловног багера и пловне косачице за одржавање пловности Бегеја и израду техничке документације за потребе измуљења, депоновања и ремедијације седимента на пловном Бегеју. 

Значај пристана је у развоју наутичког туризма, успостављању прекограничног транспорта, бољој пловности Бегеја кроз Зрењанин, уређењу обала и шеталишта, као и организацији туристичких пловидби ка Царској бари, Ечки, Белом Блату, Тителу.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5685/Pristan_dron_jun2020_0.jpg