Јањић у индустријској зони “Багљаш”: “УМ-ИНГ” и “Петкус ” прави пример развоја зрењанинске привреде

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, са сарадницима, посетио је данас компанију “УМ-ИНГ”, која послује у индустријској зони “Багљаш” и прави је пример успешне зрењанинске фирме. Основан 2003. године, “УМ-ИНГ” је 2011. подигао погоне и започео производњу у индустријској зони “Багљаш”. Реномирана фирма, чији је оснивач зрењанински привредник Борислав Умићевић, бави се првенствено пројектовањем и производњом опреме и услугама консалтинга и инжењеринга у домену уљарске индустрије. 
 
 
 
 
Континуирани раст, улагање у кадровски потенцијал, све шира палета и висок квалитет услуга, обезбедили су овој компанији запажено место у позиционирању на ширем тржишту. Данас “УМ-ИНГ” ради у партнерству или се равноправно надмеће за послове са угледним компанијама из западне Европе, које су из сродне бранше.
- Ово је прави пример развоја зрењанинске привреде и најбољи показатељ у ком правцу иде наш град. Само податак да је у последње четири године отворено пет хиљада нових радних места у новим и старим фирмама одличан је показатељ. А радује ме да нису само странци заинтересовани за ширење производње и куповину плацева, већ то чине и зрењанински и остали српски привредници који овде послују – оценио је градоначелник Јањић, приликом посете компанији “УМ-ИНГ”.
 
 
 
 
Нову развојну фазу компаније најавило је формирање мешовитог предузећа “Петкус Балкан”, са угледним немачким партнером, уз поделу власништва у односу пола-пола. Подручје Балкана, односно све земље бивше Југославије, Румунија, Бугарска, па и Мађарска, у домену градње и коришћења капацитета уљарске индустрије ослањају се на “Петкус” и “УМ-ИНГ”. У зони “Багљаш” ове компаније сада послују у три производне хале, у фази изградње је и четврта, и два пута су шириле производне капацитете. 
 
Делатност су прошириле и на изградњу силоса, фабрика сточне хране, дорадних центара за семенску робу и производњу опреме за млинарску индустрију. Приходе које остварују реинвестирали су у проширење производње и капацитета. Од три запослена радника, на почетку, стигли су до садашњих педесет, а зависно од обима посла, некада их буде и троструко више.
 
 
 

- Коцкице су се полако сложиле, и уз подршку Града успели смо да купимо још један плац на којем смо проширили производне капацитете и остварили зацртане циљеве. Ово је неки логичан след. Тренутно смо у фази градње четврте хале од око хиљаду квадрата, а у процесу смо куповине и озбиљне машине за обраду метала. Сврставамо се у ред малобројних фирми које могу да раде све облике транспортне опреме и доста машина из бранше којом се бавимо. Уз подршку локалне самоуправе и немачког партнера озбиљно напредујемо и добијамо све више послова. За ову годину смо све издоговарали и већ припремамо наредне пословне подухвате – каже Марко Умићевић, генерални директор компаније “Петкус инжењеринг”.
 
Он напомиње да тренутно реализују три пројекта у Хрватској, један у Мађарској, нешто у Русији…
- Фирма “Петкус prosess control” коју смо отворили накнадно, бави се пројектовањем софтвера, Немци су и ту препознали шансу, заинтересовани су за наше услуге – закључује Марко Умићевић.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5686/UM-ING_jun2020_0.jpg