Нова етапа у развоју зрењанинског аеродрома - ширење капацитета кроз “Цеснин” севисни центар и друге садржаје

На зрењанинском аеродрому “Ечка” потписан је данас, у присуству градоначелника Чедомира Јањића и његових сарадника, уговор о проширењу сарадње између Аеродрома “Ечка” и авио - компаније “Prince Aviation” из Београда, која се бави авио такси саобраћајем и обуком пилота.  
 
Градоначелник Јањић је, изражавајући задовољство због потписивања уговора, указао да је наш аеродром неискоришћен потенцијал Зрењанина, и да је жеља локалне самоуправе да се такво стање у што већој мери промени. 
 
 
 

- Драго ми је што ће овде од данас много више активности бити заступљено, од сервиса авиона, до бројних дешавања, којих и сада има викендом. Мислим да ће аеродром бити све интересантније место, за све узрасте, и драго ми је да стручни људи процењују да је наш аеродром најбољи спортски аеродром у Србији - рекао је он и додао да ће Град и даље подржавати и учествовати активно у раду аероклуба и аеродрома. 
 
Директор Аеродрома “Ечка” Павле Марковић је рекао да ће ова авио-компанија, која је стратешки партнер Аеродрома “Ечка” проширити капацитете и направити овлашћени сервисни центар за летелице типа "Цесна".
 
 
 

- Жао ми је што данашњи временски услови нису дозволили да презентујемо све што овде радимо, иначе овде поново, уз велику помоћ људи и спортиста из Аероклуба Зрењанин, вратили смо падобранство, вратили обуку у једриличарству и почели обуку за моторне пилоте, а већ прва класа у школском центру Аероклуба Зрењанин ће почети да лети 1. септембра ове године. После 2007. године, када је угашена аероклупска школа, прошло је доста времена, али смо успели да уз велики труд и велику помоћ од градоначелника и Града Зрењанина, да повратимо углед аероклубу и аеродрому и сада са поносом могу да кажем да имамо најбољи спортски аеродром у региону и сви који дођу овде то и кажу - рекао је Марковић.
 
Говорећи о његовом значају, Марковић је истакао да ће потписивање овог документа допринети и отварању нових радних места, пре свега авиомеханичара, које ће из наших машинских школа обучавати у сервисном центру и профилисати их у авиомеханичаре. 
 
 
 

- Надам се да ћемо за две до три године посао развити тако да ћемо моћи да запослимо тридесетак младих људи, механичара и инжењера из Зрењанина - додао је он и указао на одличну сарадњу Града и Аеродрома “Ечка”.
 
Срђан Крагојевић, технички директор “Prince Aviation” казао је да фирма има три сектора: саобраћај, техничка служба и школство - за пилоте и авиомеханичаре.
- Пошто су нам капацитети на аеродрому у Београду попуњени, тражили смо аеродром који је овог типа, како бисмо могли да проширимо капацитете и да се бавимо одржавањем ваздухоплова који су школски, спортски и служе више за другу намену, која није саобраћајна. На овом аеродрому смо присутни од 2007. године, са својом пилотском школом и имамо одличну сарадњу, улагали смо у делу школе, а већ годину дана смо преговарали и о томе да узмемо трећину хангара, више од 600 квадрата, и развијемо техничку подршку за авионе који су и у нашој школи и у аероклубу. Пошто се ради се о значајном проширењу капацитета, нећемо остати само на развоју сервисног центра за наше потребе, већ да то буде и за трећа лица - рекао је Крагојевић.
 
 
 
 
У плану је да се сервисирају не само авиони који су у српском регистру, већ и из регистра било које државе Европске уније. 
- То би донело озбиљан технолошки развој аеродрому, који не би био само спортски објекат, већ објекат и пословне намене. Тренутно запошљавамо четири механичара, а план је да овде буде стално запослено тридесет људи и да их практично запошљавамо из локалне заједнице. План је да развијамо Град Зрењанин и да овај центар буде подржан од стране људи из околине. Зрењанин је доживео велики развој, највеће инвестиције су у овом региону, а мишљења смо да ће тај развој довести до подизања технолошког нивоа међу школама, и хтели бисмо да ухватимо тај замајац. Овај регион је онај који ће бити локомотива развоја Војводине и Србије, а ми желимо да учествујемо у том развоју - казао је Крагојевић. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5692/AerodromEcka062020_0.jpg