Почела с радом биоенергана у Лукићеву - нова етапа у производњи и коришћењу електричне и топлотне енергије

Биогасно когенеративно постројење за производњу електричне и топлотне енергије, у склопу компаније “Винекс” у Лукићеву, данас је званично пуштено у рад, а вредност те инвестиције је близу пет милиона евра. Свечаном отварању тог дела погона присуствовао је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, са сарадницима.
- Ово је одличан пример како треба да изгледа модерна задруга, односно фарма у селу. Честитам људима из фирме “Винекс” на овој инвестицији, а захваљујем им се на подршци у време ванредног стања. Ово је капитална инвестиција, којом се решава и проблем непријатних мириса из овог погона у Лукићеву - оценио је градоначелник Јањић, приликом посете овој фарми и погону.
 
 
 
 
О инвестицији је више говорио Горан Илић, власник фирме “Винекс”.
- Биогасно постројење конципирано је тако да производи топлотну и електричну енергију. Топлотну енергију користићемо за производњу биоетанола, односно медицинског етил алкохола, а електричну енергију ћемо продавати. Поред економских ефеката, битни су и ефекти заштите животне средине. Сви нуспроизводи са фарме и из дестилерије биће коришћени за производњу оба вида енергије. Капацитет енергане је 2,2 мегавата, а вредност инвестиције је 4,8 милиона евра. На овај начин биће решен и досадашњи еколошки проблем – каже Илић.
 
 
 
 
После првог таквог постројења на територији Града Зрењанина, изграђеног у Ботошу, ова биоенергана у Лукићеву отвара нову етапу у производњи и коришћењу електричне и топлотне енергије.
 
Фирма “Винекс Етил” послује у Лукићеву од 2013 године. У првој фази рада отворена је најсавременија фарма капацитета 400 музних крава плус 300 говеда осталих категорија. Вредност те инвестиције износила је око 2 милиона евра и тренутно се на фарми производи око 7000 л млека.
 
Друга фаза инвестиције је била изградња и пуштање у рад фабрике биоетанола, инвестиције вредне 2,5 милиона евра. Тренутно је ово најсавременија фабрика биоетанола у Србији и обезбеђује највећи део домаћих потреба за том врстом алкохола.
 
 
 
 
У склопу комплекса “Винекс” у Лукићеву прошле године почела је и реализација пројекта изградње биогасног когенеративног постројења за производњу електричне и топлотне енергије, јединственог у овом делу Европе по томе што као сировину користи отпадне материје из постојеће фарме и из постојеће фабрике алкохола, а заузврат враћа топлотну енергију фабрици алкохола, тако да у потпуности затвара циклус производње. У изградњи овог постројења, у највећем делу коришћена је домаћа грађевинска и техничка оператива, а само мали део технологије је испоручен из иностранства.
 
Реализацијом овог пројекта, поред финансијских ефеката, добија се значајно на очувању животне средине, тако што ће се прерађивати сав отпадни материјал, нуспроизвод са фарме и фабрике алкохола, и од њега добијати дигестат (хумус) који значајно доприноси побољшању квалитета пољопривредног земљишта. Такође, производњом топлотне енергије из биогаса престаје потреба за коришћењем фосилних горива, односно угља.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5693/VINEX_062020_0.jpg