Седница Градског штаба за ванредне ситуације: последњи случај КОВИД-19 у Зрењанину регистрован 24. априла, КОВИД амбуланта ради с краћим радним временом

Последњи случај инфекције коронавирусом на територији Града Зрењанина регистрован је 24. априла, укупно је оболелих у Зрењанину било 25, а на територији Средњег Баната 32, саопштио је начелник Центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Зрењанин др Радивој Филипов на данашњој Седници Градског штаба за ванредне ситуације.

Он је изнео и актуелне податке у вези са епидемијом изазваном вирусом КОВИД-19 на нашој територији и рекао да су здравствене установе са територије Средњег Баната узеле и доставиле лабораторијама више од 2500 узорака за тестирање на коронавирус. 
- На предлог Завода за јавно здравље стављено је 240 житеља Средњобанатског округа у самоизолацију, а здравствени надзор спроведен је и на нешто мање од 1200 путника у међународном саобраћају. Укупно су у нашем округу дијагностикована 32 случаја КОВИД-19, од тог броја 25 су житељи Града Зрењанина. Када говоримо о њиховом лечењу, 26 их је било хоспитализовано, док је 6 особа са блажом клиничком сликом лечено у условима кућне самоизолације. Последњи регистровани случај у Округу забележен је 12. маја, а када говоримо о Граду Зрењанину, онда је то 24. април. У овом тренутку ми више немамо ни једну хоспитализовану особу, сви који су били заражени вратили су се с лечења и није забележен ни један смртни случај који се може повезати с КОВИД-ом 19 - саопштио је др Филипов.

Додао је и да Завод за јавно здравље тренутно учествује у испитивању колективног имунитета, које се одвија на целој територији Републике Србије, као и да предстоји тестирање “брзим” тестовима радника у два највећа геронтолошка центра на подручју Округа. Такође, у сарадњи с Домом здравља Зрењанин спроводи се и тестирање на комерцијалној основи.

Директорка Дома здравља др Гордана Ђурић рекла је да КОВИД амбуланта у Зрењанину, у насељу “Зелено поље” наставља с радом до даљег, али с краћим радним временом у односу на досадашње. Она је истакла да је у раду током ванредног стања установа поштовала све инструкције Министарства здравља, Покрајинског секретаријата за здравство и Института за јавно здравље Србије “Батут”.
- Инструкције смо добијали искључиво од тих установа, односно од кризних штабова, и у зависности од епидемиолошке ситуације су се и мењале активности које смо спроводили. Добра комуникација и координација између установа на нашој територији донела је и резултате на основу којих је, по броју оболелих и без смртног исхода, регион Средњег Баната најбољи у Војводини. Пратимо и даље инструкције које добијамо, све док су на снази  одређене ванредне мере, и у складу с тим наставља с радом респираторни центар, односно КОВИД амбуланта на “Зеленом пољу”, свих седам дана у недељи, али од данас са скраћеним радним временом, од 07-17 часова, уместо до 22 часа, као до сада - рекла је др Ђурић.  

Члан Градског већа за област здравства и члан Градског штаба за ванредне ситуације др Миле Ковачевић рекао је да је највећи број здравствених радника током ванредног стања дао у раду све од себе и да сви можемо бити поносни на начин на који је до сада у Зрењанину превазиђена кризна ситуација, али и да треба задржати опрезност како на самом крају епидемије не би било нежељених ситуација. 
- Неопходно је да се и даље придржавамо свих препоручених мера заштите и мислим да ће још дуго времена то тако морати да буде, КОВИД амбуланта ће и даље бити у функцији јер је за многе процедуре потребно да се раде тестови, и сигурно је да ће потрајати враћање у нормалу свих сегмената живота. Битно је да се придржавамо препорука и инструкција, да сачувамо ту победу коју смо постигли током ванредног стања - поручио је др Ковачевић. 

Данашњом седницом председавао је заменик градоначелника Саша Сантовац, а сазвана је у складу с препорукама Сектора за ванредне ситуације МУП Републике Србије, како би били усвојени извештаји о активностима штабова широм Републике током ванредног стања. Градски штаб за ванредне ситуације града Зрењанина такође је усвојио одговарајући извештај о активностима непосредно пре и током ванредног стања и он ће бити прослеђен Сектору за ванредне ситуације МУП Србије. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5649/StabVS_03062020_0.jpg