Положено цвеће на обновљен споменик на Бошњаковом салашу

Поводом годишњице стрељања родољуба на месту званом “Бошњаков салаш” положено је цвеће на спомен обележје које се налази на путу за Михајлово. Полагању цвећа су присуствовале делегације Организације резервних војних старешина Зрењанина, Удружења грађана из насеља „Ружа Шулман“, Месне заједнице „Доситеј Обрадовић“, Завода за заштиту споменика културе и Града Зрењанина. Цвеће на споменик су положили Душко Радишић, у име Града Зрењанина и Мирослав Сладојевић, представник ОРВС Зрењанин.

Ово спомен обележје је недавно реновирано захваљујући пројекту Завода за заштиту споменика и средствима Министарства за рад, борачка и социјална питање. Споменик је потпуно реновиран, а да се он врати у првобитно стање помогао је и сам аутор Тибор Бенце, који сада живи у Немачкој. Захваљујући његовим нацртима обележје сада има све елементе онако како их је он првобитно и замислио, али све идеје тада нису могле да буду и спроведене у дело.

Спомен-обелиск је замишљен као слободностојећа апстрактна скулптура која снажно израња из равничарског окружења. Подигнут је на месту на ком су 26. јула 1941. стрељани раније заробљени родољуби Владимир Коларов Коча, Ружа Шулман, Алдан Тибериј, Стојан Арсенов и Франк Самуел Шандор, а у знак одмазде због паљења жита. Овде је завршена љубавна прича Коче Коларова и Руже Шулман који су заједно отишли у смрт, иако су окупатори желели да поштеде Ружу, у замену да изда још некога од учесника отпора, што је она одбила.

Текст и фотографије: Миле Новаковић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5726/Bosnjakov_salas_2020_0.jpg