Честитка министра омладине и спорта Вање Удовичића поводом признања којим је Зрењанин добио статус - Европски град спорта 2021.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић поводом великог признања којим је град Зрењанин добио статус - Европски град спорта 2021.


”Честитам целој спортској Србији, грађанима Војводине и Зрењанина. Сигуран сам да ћемо оправдати поверење дато добијањем ове престижне титуле и да ћемо и овај пут показати зашто је наша Србија земља у којој се спорт живи и слави, а Зрењанин град који деценијама уназад ствара шампионе. Ово је награда за све што смо постигли у домену развоја свих сегмената спорта, спортске инфраструктуре и јачања свести о значају бављења спортом. Али ово је и одговорност да наставимо да предано и посвећено радимо, наставимо да обарамо и сопствене историјске рекорде које данас бележи српски спорт. Верујем да ћемо радити још више и боље како бисмо на најбољи начин представили српски спорт, нашу Србију и Зрењанин, град спортских легенди, садашњих и будућих шампиона”- истакао је министар Удовичић.

 

 

Велико задовољство признањем изразио је и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић који је истакао да је статус Европског града спорта својеврсна потврда да Зрењанин улаже у спорт који је поново заузео место које заслужује.
Подсетио је да Град издваја значајна средства за рад овдашњих спортских клубова, улаже у школски и рекреативни спорт, а исто тако и у изградњу спортске инфраструктуре која ствара могућност за још квалитетније бављење спортом, те да је у претходних година организован низ веома значајних такмичења који су у наш град довели спортисте са свих страна света, што је један од најбољих начина за промоцију нашег града.      

Иначе, лепе вести прво су саопштене Спортском савезу Србије. Помоћник градоначелника за спорт града Зрењанина Симо Салапура и генерални секретар Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић су на састанку генералном секретару Спортског савеза Србије Горану Маринковићу саопштили ову ексклузиву и на тај начин још једном потврдили важност кровне организације, као и одличну сарадњу и подршку коју добијају. Симо Салапура је истакао важност оваквог признања:

 

 

- Сви који предводе спорт у Зрењанину увек се труде да смисле нешто ново. Идеја има на претек, па смо одлучили да и ван оквира наше земље презентујемо шта све Зрењанин као град има као и на чему интензивно радимо како бисмо се издигли на виши ниво. Прикупили смо документацију и конкурисали за пријем у чланство Европске асоцијације престоница и градова спорта. Прижељкивали смо да будемо изабрани за Европски град спорта и када је стигла лепа вест желели смо што пре да је поделимо са кровном организацијом спорта у Србији. Почаствовани смо признањем, и драго нам је што су и челници Европске асоцијације престоница и градова спорта позитивно оценили све наше напоре и активности које реализујемо у области спорта, али пре свега, што су препознали наш спортски дух, свест о значају бављења спортом и физичком културом, изузетну традицију и велики допринос развоју олимпијског покрета, у ком су наши суграђани присутни од самог оснивања, од др Ференца Кемења, па до освајача 23 олимпијске медаље. Ова награда уједно и обавезује, да наставимо започете пројекте, али, надам се, и да с титулом “Европски град спорта” отворимо нове спортске странице нашег града – рекао је Салапура.

 


Генерални секретар Спортсков савеза Србије Горан Маринковић рекао је да је велика част да и задовољство да територијални спортски савез препознаје Спортски савез Србије као своју кућу и види поузданог партнера у спортским пројектима:
- Европски град спорта је адекватан назив за Зрењанин, екипа која је на челу спорта већ годинама улаже велике напоре и спроводи низ спортских пројеката у овом граду. Веома нам је драго што смо први сазнали ову вест. Честитамо Зрењанинцима на томе што су се први у Србији посветили чланству у АЦЕС Еуропе и озбиљно радили на промоцији свог града изван оквира наше земље и кандидовали се у овој категорији. Као и до сад Спортски савез Србије подржаће увек добре и оригиналне идеје које стижу из града на Бегеју. У Зрењанину се већ организује Мали сајам спорта, за следећу годину је већ договорено спровођење акције "Буди здрава - вежбај са нама" пројекат за рекреацију жена. Идеја за организацију дружења кроз такмичења за старије суграђане по месним заједницама оберучке је уораво данас прихваћена, а како би им се обезбедили што бољи услови за рекреацију, Спортски савез Србије ће донирати и опрему. Желим да напоменем да и други градови и општине у Србији треба да следе пример Зрењанина - увек оригиналне идеје, рад, труд из године у годину, велика воља и посвећеност спорту, увек питају ако се двоуме, желе да науче шта не знају. Зато су у овом тренутку ту где јесу. Они су позитиван пример како се уз максимално ангажовање спортских радника може постићи много, да се скрене пажња и на руралне пределе, на жене, децу предшколског узраста, школског, старије, особе са инвалидитетом, а опет да имају толико прослављених и врхунских спортиста - закључио је Маринковић.

Челници Зрењанина ће крајем године, у Европском парламенту у Бриселу, присуствоваће свечаности на којој ће бити проглашена Европска престоница спорта за наредну годину - Лисабон, а Зрењанину биће уручена застава и звање Европског града спорта 2021.
Добијање титуле “Европски град спорта” може додатно да унапреди услове за бављење спортом и капацитете носилаца спорта и спортских организација. Улазак у мрежу европских престоница и градова који су већ носиоци ове титуле допринеће и унапређењу спортске сарадње и размени искустава која се тичу функционисања система спорта у различитим срединама.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5732/Udovicic_poseta_100.jpg