Обележена слава храма Успења Пресвете Богородице и Града Зрењанина

Кроз центар града и ове године прошла је свечана литија, чиме је по осми пут на овај начин, од обнављања те традиције 2013. године, обележен Празник Успења Пресвете Богородице, “Велика Госпојина”, храмовна слава Успенске цркве и слава Града Зрењанина. Литија је кренула из црквене порте, прошла Светосавском улицом, наставила Улицом Краља Александра Карађорђевића, све до Трга слободе, где је одржана служба на којој је читано Свето Јеванђеље. Служили су свештеници Српске православне цркве Епархије банатске.
 
 
 
 
Икону Успења Пресвете Богородице носила су, на челу литије, деца у народним ношњама, а за црквеним великодостојницима су ишли представници Града Зрењанина, на челу са председником Скупштине града Чедомиром Јањићем, доскорашњим замеником градоначелника Сашом Сантовцем и помоћницима Душком Радишићем и Симом Салапуром. Икону, која је преноћила у храму, из руку протојереја Радивоја Нађалина, старешине храма Успења Пресвете Богородице, примио је Јањић и са Сантовцем је изнео из храма. Потом су је предали деци која су је пронела кроз централне градске улице, до Трга слободе и назад у храм. 
 
Учешће у литији, овога пута организованој у складу с епидемиолошком ситуацијом у граду и земљи и уз нешто мањи број учесника у односу на претходне године, узели су припадници зрењанинског гарнизона Војске Србије, Ватрогасно-спасилачког батаљона Зрењанин, припадници Комуналне полиције, одборници Скупштине града, представници Градске управе, чланови културно-уметничких друштава и грађани Зрењанина. 
 
 
 

У повратку са Трга слободе литија је прошла Гимназијском, Улицом Светозара Марковића и поново Светосавском, до храма. 
 
Икона Успења Пресвете Богородице, која сваког 28. августа излази на зрењанинске улице, поклон је граду управо од стране епископа банатског Никанора, и од 13. јануара 2013. године чува се у кабинету градоначелника. Мотив Успења Пресвете Богородице представљен је и на грбу града Зрењанина, који је у облику овалног или кружног штита са сребрним рубом, с обе стране окруженим златном нити, чији завршетак је у горњем делу. Из њега на све стране зрачи небеска светлост. Блажена Девица Марија у усправном положају, лицем напред окренута, окружена је летећим анђеоским главама, у облацима распоређеним у полукругу који одвајају штит. Глава јој је окружена сјајним нимбом, отпуштена коса пада низ лево раме, руке стављене за молитву на грудима, обучена у бело одело, светло плави огртач изнутра пресвучен скерлетом. 
 
 
 
 
Доњи део штита као основу заузима под црвене боје сасатављеног од плоча наизменице и видљиво поређаних. У средини почива тело Блажене Девице Марије на отвореном месту, дајући утисак погребног одра са откривеним покровом, златним свећњацима и свећама које горе. Апостолима, којих је с једне стране три, а с друге четири, главе су окружене нимбом, тужног лица, гестовима који изражавају бол, окружују и прате поштовану мајку свог божанског учитеља. Изнад грба види се зидина града са пет кула у облику круне, подлога је плава, а ликови сребрнасте боје.
 
Најстарија градска православна црква, подигнута далеке 1746. године, такође је посвећена успомени на смрт Богородице и, према јеванђелском предању, дану када се она узнела на небо “и предала свој дух у руке Спаситеља”. Празник Успења Пресвете Богородице се, између два светска рата, традиционално обележавао као градска слава и на литургијама и кроз литију окупљао велики број наших суграђана.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5747/Litija_2020_manja_0.jpg