Најављен завршетак реконструкције зграде “Комитета” и почетак рада Факултета за менаџмент ФАМ у том простору

Поводом завршетка реконструкције зграде “Комитета” у центру Зрењанина и почетка рада Факултета за менаџмент - ФАМ у том простору, данас је у Градској башти одржана конференција за новинаре на којој су се обратили Чедомир Јањић, председник Скупштине града Зрењанина, проф. др Горан Квргић, декан ФАМ и редовни професор, као и помоћници градоначелника Зрењанина Душко Радишић и Симо Салапура. 
 
Реконструкција зграде, саграђене 1962. године, трајала је од средине прошле године, и на њеном другом и трећем спрату и у поткровљу биће смештен факултет, а читава зграда замишљена је да функционише као својеврстан културно-образовни центар, о чему је нешто више говорио проф. др Горан Квргић. Рекао је да је ФАМ присутан у Зрењанину већ неколико година, а да је од самих почетака рада у нашем граду циљ факултета био да сваке године понуди нешто ново, свима који желе да се образују, усавршавају и стичу нова знања и вештине. 
 
 

- Један од начина је и акредитација нових студијских програма, тако да ће од ове године у Зрењанину моћи да се студирају менаџмент у здравству, менаџмент у образовању, а поред тога, кроз сарадњу с бројним факултетима, понудићемо и заједничке програме, као што је саобраћај, технологија хране, машинство. Желимо да будућим студентима пружимо што више могућности, да у свом граду студирају оно што желе. Факултет је, дакле, овде, трудићемо се да повећамо број различитих програма, јер је то једини начин да заједно, с државним факултетом и високом школом, заокружимо тај образовни процес и да понудимо све оно што има и у већим универзитетским центрима - казао је Квргић.  
 
Додао је још да ће реконструкција зграде бити завршена у наредних двадесетак дана, а да ће почетак њеног коришћења бити условљен епидемиолошким приликама. Настава ће се, као и на већини факултета у земљи, на почетку нове школске године изводити он-лајн. ФАМ, по његовим речима, има четири смера на основним студијама - економија, информатика, менаџмент у медијима и инжењерски менаџмент, три смера на мастер студијама - менаџмент у јавним набавкама, економија и менаџмент у здравству. У сарадњи с партнерима, ове године ће бити доступни и смерови менаџмент у саобраћају, технологија хране и машинство. На сваки смер може се уписати по 30 студената, а у току је септембарски уписни рок за све заинтересоване.
 
 
 
Председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић истакао је да је овом реконструкцијом и пренаменом зграде решен вишедеценијски проблем, како имовинске-правне природе, тако и у смислу очувања зграде која је, услед неодржавања, све више пропадала. 
-  Наравно да нам је била жеља и да што више деце има могућност да остане у граду и да се овде образује и то је жеља и мојих претходника, и људи који су више од деценије уназад водили град. Чест је случај да најбоља деца одлазе у друге наше градове, у иностранство, тамо потом и остају и нама је жеља да се најбоља деца школују у најбољим образовним институцијама, али да им пружимо шансу да то ураде и у Зрењанину. Драго ми је и што је факултет ФАМ то препознао, а посебно сам поносан што смо један девастирани објекат, зграду “Комитета”, успели да делимично, али добро реновирамо, пре свега захваљујући људима из ФАМ-а и што смо успели да решимо имовинске односе, тако да је град коначно власник те зграде. Сигуран сам да ће у наредним годинама овај објекат бити један од центара, и образовних и културних дешавања у граду - истакао је Јањић. 
 
 
 
Зграда некадашњег општинског “Комитета Савеза комуниста Југославије”, грађена у периоду 1960-1962. године, први је јавни објекат послератне архитектуре у Зрењанину који је стављен под претходну заштиту. Налази се у просторно културно – историјској целини ,,Старо језгро Зрењанина“ у Улици краља Петра Првог. Зграда "Комитета", са накнадном надоградњом поткровне етаже, је очуван и високо квалитетан пример интернационалне архитектуре на овим просторима и сведочи о архитектонско-стилским кретањима и техничким достигнућима нашег друштва у шездесетим годинама 20. века. Зграду “Комитета”, која је изведена према пројекту локалног грађевинског предузећа ,,Банат“, карактерише обрада фасаде у квалитетним материјалима (употреба више врста камена и мермера, затим алуминијумска столарија и бакарни кров).
 
У складу са тадашњим генералним урбанистичким планом, објекат је постављен паралелно са регулационом линијом улице, али од ње повучен око 30 метара. Испред објекта је формиран плато са приступном стазом и зеленим површинама. Након реконструкције Трга слободе, са њега је 1964. године премештен споменик Жарку Зрењанину и постављен на овај плато испред “Комитета”.  
 
Изградња зграде “Комитета” 1960-1962. године, кућа испред зграде - стара књижара - пред рушење и уклањање 
 
Изглед зграде средином шездесетих година, након премештања споменика
Жарку Зрењанину
 
Изглед зграде пред почетак реконструкције прошле године

Након распада земље и нестанка Савеза комуниста Југославије, почетком деведесетих година, зграда је у већем делу напуштена. Део канцеларија користе Социјалистичка партија Србије, неколико савеза и удружења грађана и привредних субјеката, једно време у њој ради Телевизија “Луна”, а конференцијска сала, са засебним улазом и простором испред, адаптирана је у биоскоп. Већи део зграде, нажалост, бива напуштен и изложен немару и небризи, што доводи до њене знатне девастације, а додатни проблем представљали су и нерешени имовинско-правни односи, због којих град све до сада није био у могућности да интервенише и покрене реконструкцију.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5759/Press_FAM_0.jpg