Зрењанински предшколци у посети градоначелнику и Градској кући

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура угостио је данас у свом кабинету малишане из вртића “Дечја радост” Предшколске установе Зрењанин, који су, заједно са својим васпитачицама и представницима Предшколске установе посетили Градску кућу, реализујући део пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С' осмехом у вртић”  и радионицу “Посета градоначелнику“.

Пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С' осмехом у вртић” је покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Реализује га Град Зрењанин с партнерима, уз подршку Светске банке. Партнери на пројекту су Предшколска установа, Центар за социјални рад, Црвени крст, Дом здравља “Др Бошко Вребалов”, Општа болница “Др Ђорђе Јоановић” и Удружење “Останимо будни”. Пројекат има за циљ унапређење доступности, квалитета и једнакости предшколског васпитања и образовања за свако дете од његовог рођења до 6,5 година, а нарочито за децу из осетљивих група. 

У настојању да се реализују циљеви пројекта, Град Зрењанин је са партнерима реализовао бројне активности у претходних годину дана. У току септембра месеца се реализују два кратка програма у сарадњи са Предшколском установом. У оквиру кратког програма “Разгледница мога града”, једна од радионица је и “Посета градоначелнику”. Ова радионица реализована је данас у циљу упознавања деце са градоначелником и Градском кућом, проширивањем знања о граду у којем живимо, његовим културним, историјским и другим вредностима. Деца уче о човеку као друштвеном бићу, који ради, који се дружи, који ствара, који учи, који има своје обавезе и одговорности, који се брине и воли свој град.

Градоначелник Симо Салапура са задовољством је део данашњих радних активности посветио малишанима и разговарао с њима о свему што их је занимало. Пренели су му и своје жеље и поручили да им је у вртићу лепо, да се баве и спортом, да неки од њих посебно воле животиње и да би волели да имају више игралишта. Занимљиво им је било и да седну у фотељу градоначелника, за његовим радним столом. 

Након посете кабинету градоначелника, малишани су се упознали са занимљивостима Градске куће, која обележава 200 година од завршетка градње, сазнали су нешто о витражима, Пантелићевом сату и Барокној сали, а посету су завршили у Градској башти.  

Предшколска установа Зрењанин саопштила је да се, на основу анализа које су рађене за потребе израде “Стратегије за унапређивање предшколског васпитања и образовања Града Зрењанина за период 2018-22”, показало да без обзира на чињеницу да Град Зрењанин и Предшколска установа немају листу чекања за упис деце у вртиће, ипак постоји одређени број деце која нису обухваћена квалитетним програмима предшколског васпитања и образовања, а посебно деце из осетљивих друштвених група. 

Користећи софтверску подршку “Евиденција података о деци предшколског узраста уз подршку стратешком планирању васпитно-образовних капацитета” и уз добру сарадњу са другим институцијама из локалне заједнице, Предшколска установа добила је податке о броју деце која нису обухваћена системом предшколског васпитања и образовања и на тај начин је планирала активности за децу и родитеље у оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С' осмехом у вртић”.

На основу коментара родитеља након годину дана реализације пројекта дошло се до закључка да пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С' осмехом у вртић“ пружа могућност да родитељи уче и развијају своје компетенције, као и да су задовољни новим начином рада у смислу понуде различитих програма, повећањем обухвата деце, унапређивањем инклузивне политике, као и сарадње са локалном заједницом. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5766/Deca_kod_gradonacelnika_0.jpg