Оснаживање жена у Војводини - развој предузетништва у сеоским срединама, Бело Блато одличан пример

Поводом представљања пројекта “Оснаживање жена у Војводини - развој предузетништва у сеоским срединама“, организованом у Гоклеровој кући у Белом Блату, то место посетили су данас потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, министарка за Европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф операција у делегацији ЕУ у Србији Ингве Енгстрем, заједно са градоначелником Зрењанина Симом Салапуром и начелницом Средњобанатског управног округа Снежаном Вучуревић.
 
 
 
 
Том приликом своје умеће представиле су чланице пет удружења - чланица мреже “Женски диван” - “Бело Блато”, “Велико Срце“ Лазарево, као и удружења жена “Иђош”, „Банатско јагње“ Бока и “Мокричанке”, које заједно учествују у том пројекту.
 
Поздрављајући присутне, градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да је Бело Блато специфична сеоска средина, у којој складно вековима живе припадници више народа, негујући међусобну толеранцију, заједништво, поштујући сопствене и туђе обичаје, прихватајући различитости и иницијативе, било од кога да долазе.
- Бело Блато је и пример како се оснажује живот на селу. Драго ми је што баш овде имам прилику да угостим високу делегацију Владе Србије и Град Зрењанин ће, у наредном периоду, а предстоји нам припрема буџета за наредну годину, посебан акценат ставити на женско предузетништво, родну равноправност и економско оснаживање жена. Још једном бих се захвалио Влади Републике Србије на помоћи и улагањима у Град Зрењанин и регион средњег Баната - истакао је Салапура и честитао чланицама свих удружењима жена на овом пројекту, пожелео им много нових пословних идеја и додао да је Град Зрењанин ту да их у томе подржи.
 
 
 
 
 
Ингве Енгстрем, шеф операција у делегацији ЕУ у Србији рекао је да је оснаживање жена на пољу родне равноправности од изузетне важности не само у Србији. 
- Управо женама у руралним срединама потребна је највећа подршка, а разлог томе је што је њихов економски развој нижи у односу на друге средине - рекао је он. 
 
Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић је, поздрављајући присутне, казала да је данашњи догађај изузетно важан и показатељ је добрих примера, пре свега коришћења европских фондова, а којим би се жене широм Србије упознале са програмима, мотивисале, кроз удружења умрежиле и покренуле, а затим и аплицирале за сличне пројекте.
- Тим пројектима можете донети одрживу егзистенцију вама и вашим породицама. Сам пројекат је из 2016. године, ИПА средства која су планирана између осталих и за овај пројекат који смо заједно са потпредседницом Михајловић и делегацијом ЕУ сачинили. То су кључни кораци Србије у родној равноправности. Тај пројекат је вредан око два милиона евра и спроводи се од 2018. године, а трајаће до фебруара идуће године и има за циљ да промени и унапреди оно што је и данас у Србији још увек чињеница, уз све кораке које смо направили и активности, а то је да смо испод европског просека по броју, односно по проценту учешћа власништва жена на пољопривредном земљишту у Србији - казала је она и нагласила да ће и убудуће бити прилике за учешће у пројектима који помажу економско оснаживање жена, посебно у руралним срединама. 
 
 
 
 
Министарка Михајловић такође је указала да је удруживање жена важно, а нарочито овакви пројекти.
- Ово је снажна порука свим женама у Србији, да се удружују и да уколико су заједно и ако су солидарне, а имају потенцијала, могу да кроз своја удружења и са нама из Владе Републике Србије и локалних самоуправа, ЕУ делегацијом и другим удружењима, заједнички учине корак више, да добију опрему, а затим и да оно што производе могу да пласирају на тржишту - рекла је Михајловић.
 
 
 
О пројекту је говорила Радослава Аралица, председница Зрењанинског едукативног центра и истакла да је пројекат био усмерен на развој предузетништва сеоских жена, али да је кључни резултат повезивање пет удружења жена која су регистровала мрежу, а све то довело је до стварања заједничког бренда и допринеће бољем пласману њихових производа на тржиште.
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5771/Belo_Blato_0.jpg