Поводом међународног “Дана белог штапа” заменик градоначелника Саша Сантовац посетио Међуопштинску организацију слепих и слабовидих

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац посетио је данас, поводом 15. октобра, међународног “Дана белог штапа”, чланове Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Зрењанину.
 
За разлику од претходне, ове године због ситуације са пандемијом изазваном коронавирусом, шетња од просторија до центра града није организована, али су чланови организације указали на значај обележавања тог датума и своје присуство у друштву, као и на проблеме са којима се суочавају. Заменик Сантовац подсетио је на ту шетњу, указујући да је она, захваљујући и подршци медија, на најбољи начин скренула пажњу јавности на слепе и слабовиде у нашем граду.
 
 
 
 
Он је указао да ће већ у уторак у Градској кући бити организован састанак са представницима удружења и организација особа са инвалидитетом на коме ће се разговарати о начинима за решавање њихових проблема и подршци коју је Град у овом тренутку спреман да им пружи. 
- Желимо да помогнемо, али су ове године неке непредвиђене околности утицале на то, ми смо и даље остали при томе да отворимо Канцеларију за особе са инвалидитетом, да ли ће се то , сходно овој ситуацији, догодити крајем године, или почетком наредне, видећемо, али нама јесте циљ да помогнемо. У сваком случају, све оно што су проблеми и потребе особа са инвалидитетом решаваћемо у тој Канцеларији - рекао је Сантовац.       
 
 
 
 
О активностима организације у протеклом периоду говорила је секретар Међуопштинске организације слепих и слабовидих Радмила Маринковић, истакавши да су због новонастале ситуације посебан акценат дали на дружења која у својим просторијама организују сваког уторка.
- Бели штап јесте нешто што обележава слепе и јесте знак распознавања, али и оно што нас остале обавезује да будемо одговорни према тим људима, и као друштво и као појединци. Овде сам више од осам година, до тада нисам имала контакт са слепим особама. Сада их гледам другачијм очима, тако би требали и остали, не треба да имају осећај сажаљења, они су за мене потпуно равноправни, нису особе са посебним потребама, то их јако повреди, они су људи с нормалним потребама, само на другачији начин - казала је она и истакла да слепим и слабовидима људима треба пружити подршку и могућност да се школују, запосле и осамостале.  
 
Истакла је да су током претходних година, у сарадњи са Градском народном библиотеком “Жарко Зрењанин” која је припремила брошуре, обилазили зрењанинске основне и средње школе, како би ученике што боље упознали са могућностима, животу слепих и начином како да им приђу.    
 
Радмила Маринковић прочитала је и традиционални Проглас поводом “Дана белог штапа” и представила најмлађег члана њхове организације - петнаестомесечну девојчицу Магдалену која је, како је навела њена мајка Милена Шокловачки, ослепела због проблема са очима насталим услед превременог рођења. Милена је навела да су, по савету докторке из Развојног саветовалишта, упућени да се јаве у Савез слепих где су добиле много, за њих важних, информација. 
 
 
 
 
Обележавању “Дана белог штапа” присуствовао је и директор Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” Милан Бјелогрлић. Захвалио је члановима што је Библиотека поменута као дародавац и истакао да та институција пружа мале доприносе који долазе из срца и душе.
- Налазимо се у просторијама друштва које овде годинама ради и које заслужује сваку пажњу, похвалу и поштовање. Данас је “Дан белог штапа”, а бели штап сваким својим куцањем по асфалту опомиње и буди нашу савест и жељу да допринесемо њиховој социјализацији и укључењу у нормалан живот- рекао је он.    

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5779/Dan_slepih_Zrenjanin_2020_0.jpg