Ученици ОШ “Жарко Зрењанин” учествовали на тренингу безбедне вожње бициклиста

Град Зрењанин, Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина и национална Агенција за безбедност саобраћаја реализују пројекат под називом “Тренинг безбедне вожње бициклиста”. Тим поводом, представници Агенције за безбедност саобраћаја посетили су јуче зрењанинску основну школу “Жарко Зрењанин” и ученике петог разреда едуковали о правилном и безбедном учествовању у саобраћају. С обзиром да је акценат на вожњи бицикла, деца су имала прилику да на полигону и практично демонстрирају стечено знање. Школи је Агенција за безбедност саобраћаја поклонила бицикл, а на поклону се захвалио директор Мирослав Брњош
 
 
 
 
Деца, с обзиром да немају развијене психофизичке способности као одрасли људи,  представљају рањиву категорију учесника у саобраћају којој треба посветити посебну пажњу. Деца немају довољно искуства, нити знања потребног за безбедно учествовање у саобраћају, а што посебно важи за децу пешаке и бициклисте. Током јучерашње едукације, теоретског и практичног дела, могло се чути да су најчешће саобраћајне незгоде са децом бициклистима бочни судари у ситуацијама када се деца бициклисти укључују са споредног пута на пут са првенством пролаза, када прелазе бициклом преко коловоза испред наилазећег возила, када возе неосветљени, када не обавештавају учеснике у саобраћају о промени правца кретања и сл.
 
С обзиром на све наведено и на чињеницу да највећи потенцијал за унапређење безбедности саобраћаја постоји управо у саобраћајној едукацији најмлађих, васпитању и развијању свести о могућим последицама непрописног понашања у саобраћају, Град Зрењанин, кроз Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина, наставља и даље да спроводи континуиране активности из саобраћајног образовања и едукације деце о правилном и безбедном учествовању у саобраћају.   
 
 
 
 
Очекивани исходи пројекта “Тренинг безбедне вожње бициклиста” су да деца покажу разумевање значаја опреме (прслук, рефлектујуће наруквице, светла и др.) и одеће за безбедно учешће у саобраћају, да могу да изведу једноставну проверу исправности бицикла, с циљем брзог и контролисаног заустављања. 
 
У току вожње, на шта им је посебно указано, од њих се очекује да маневришу безбедно како би заобишли објекте; гледају око себе, чак и иза, без губљења контроле над бициклом; управљају бициклом једном руком, онда када је то неопходно; буду свесни потенцијалних ризика; разумеју како и када да сигнализирају намере другим учесницима у саобраћају; разумеју где да возе бицикл на путевима које користе; науче како се пролази поред паркираних и возила која се споро крећу; науче како да пролазе поред споредних путева и како да скрену лево и десно на пут нижег приоритета.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5782/Bezbednost_saobracaj_0.jpg