Из бродоградилишта “Бомекс” поринут највећи брод икада израђен у Зрењанину

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је данас, у бродоградилишту “Бомекс” крај Перлеза, свечаном поринућу хемикал речног танкера, највећег који је до сада произведен у бродоградилишту у нашем граду. Њему је припала част да разбије боцу шампањца о труп брода, што је традиционални обичај приликом првог порињања брода у воду. 
 
Свечаном поринућу присуствовали су и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић и друге бројне званице. 
 
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура истакао је да је локална администрација у претходном периоду много радила на промоцији Зрењанина и привлачењу нових инвеститора.
- Један од резултата тих наших активности јесте и данашњи догађај, поринуће овог брода, највећег икада произведеног на територији Зрењанина - рекао је он нагласивши да је то не само значајан догађај, већ и велики подстрек, посебно када имамо у виду да су зрењанинска бродоградилишта дуго година била у стечају и пролазила кроз разне тешкоће.
 
- Захваљујући знању и визији компаније “Рубикон” и директора Марка Пражића успели смо да вратимо зрењанинска бродоградилишта високо на позиције светске бродоградње. Они су имали знање и визију, а ми смо имали три веома важне погодности: имали смо инфраструктурне погодности које се тичу локалитета бродоградилишта, у близини обилазнице, магистралних путева, а у будућности и у близини аутопута, такође, имали смо и природне услове, речну мрежу која постоји у нашем граду, где крајњи производ врло брзо може доћи до Тисе и Дунава, а наравно, трећа група погодности, она најважнија, јесте стручни кадар, с обзиром на традицију бродоградње коју имамо у Зрењанину, као и образовне профиле које можемо школовати у нашем граду. Наравно, неизоставна је и подршка Владе Републике Србије и председника који дају подстицаје и свакако утичу да Србија буде добро место за инвестирање, а самим тим и наш град - рекао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Марко Пражић, директор "Рубикон Шипинг Компани", захвалио се локалној самоуправи на подршци и указао да је та компанија власник оба бродоградилишта у Зрењанину - “Бегеј” и “Бомекс”.
- Оба смо купили из стечаја, а основа да бисмо могли да израдимо овакво пловило јесте радна снага и оспособљено људство које је из Зрењанина и околине. Успели смо у ономе што је за нас било најбитније и што нам је био приоритет од самог почетка рада, а то је да вратимо људе који су “одрасли” и који су генерацијама у овим бродоградилиштима, а који су својим знањем и искуством помогли да направимо овакво пловило - казао је Пражић.
 
Навео је да је танкер који је данас поринут веома специфичан и први, као такав, направљен у свету.
 
 
 
 
- Никада није направљен овакав речни танкер, он је дугачак 135 метара, а оно што је занимљиво јесте да су у прошлости овакви танкери прављени у тежини од преко хиљаду тона, а овај је “лаган”, има само 855 тона и капацитет носивости преко 4.300 кубика, а биће погон само на електромоторе, што је нова генерација у грађењу танкера и што значи да нам је екологија на првом месту - објаснио је Пражић 
 
Како је рекао, на изради овог брода радило се десет месеци са 160 радника, а брод ће бити испоручен у Ротердам, намењен је за транспорт специјалних терета и биће коришћен за потребе чувене нафтне компаније “Шел”. До наручиоца, танкер данас из Зрењанина испловљава Бегејом, Тисом, Дунавом, све до канала Дунав-Рајна-Мајна и одредишта на атлантској обали.         
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5794/Tanker_Bomex_0.jpg