Одржана прва седница Градског већа - Зрењанин пред решавањем проблема отпадних вода

Седница Градског већа, којом је председавао градоначелник Зрењанина Симо Салапура, прва у новом сазиву, одржана је данас у Барокној сали Градске куће. На дневном реду нашла се само једна тачка, али од изузетног значаја за град, а то је Утврђивање Предлога Одлуке о усвајању Предлога Пројекта третмана отпадних вода у Зрењанину. 
 
Известилац по тој тачки био је Горан Ракић, који је истакао да је реч о пројекту који је део већег, међудржавног пројекта, будући да је Република Србија закључила Споразум о сарадњи са Уједињеним Арапским Емиратима. На основу тог споразума, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде закључило је Меморандум о разумевању који се односи на третман отпадних вода, управо са компанијом “Metito Utilitis”, носиоцем овог пројекта.  
 
 
 
 
Указујући на значај решавања овог дугогодишњег проблема у граду, градоначелник Салапура истакао је да се и у Стратегији одрживог развоја Града Зрењанина истиче да је изградња централног постројења за пречишћавање отпадних вода једна од капиталних и веома битних инвестиција за наш град.
- Сведоци смо да је претходна администрација радила на томе, а и сада смо у наставку таквог замаха, да имамо велики развој станоградње, град се шири, имамо нове индустријске и привредне погоне, што неминовно доводи до повећања количине отпадних вода у нашем граду, које се испуштају у Бегеј и то постаје еколошки ризично и неодрживо - нагласио је он.
 
Градоначелник je додао је да је управо због тога изградња централног пречистача отпадних вода један од кључних циљева инфраструктурног развоја, а она се заснива, пре свега, на улагању компаније “Metito” из Уједињених Арапских Емирата, у вредноси од 22 милиона евра директних инвестиција.
Тај објекат, како је навео, биће изграђен на локацији поред индустријске зоне “Југоисток”.
- Таква компанија, осим што ће допринети бољем и здравијем Зрењанину, еколошки одрживијем, доноси висококвалитетне технологије, с референцама пословања у 46 земаља. Србија је сада једна од земаља у том низу, а Зрењанин први град који ће се наћи на тој мапи софистициране технологије, када је у питању пречишћавање отпадних вода - рекао је још градоначелник Салапура.
 
 
 
 
Навео је да би, како је предвиђено, најкасније за дванаест месеци требало да почне изградња пречистача, а након тога, најкасније двадесет месеци да то постројење буде изграђено. Поред свега, указао је Салапура, на постројењу ће бити запослено четрдесет људи, а пречистач ће својим капацитетима моћи да задовољи све потребе за пречишћавањем отпадних вода у граду - рекао је још градоначелник Симо Салапура.     


О овој тачки изјасниће се и одборници Скупштине града, а седница тим поводом биће одржана наредних дана. 

"Metito Utilities Limited" (MUL), компанија регистрована у Дубаију, Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), oснованa је 1958. године, као прва и најстручнија компанија за прераду вода на Блиском истоку. “Метито” група је тренутно водећи глобални провајдер комплетних решења за управљање водама. Од свог оснивања извео је преко 3.000 пројеката на подручју десалинизације, третмана отпадних вода и рециклаже, индустријске воде високе чистоће и отпадних вода, као и ултрафилтрације и полирања, на локацијама широм планете. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5792/1_sednica_GV_2020_0.jpg