Потписан уговор - Компанија “Mетито" улаже 30 милиона евра у пречистач отпадних вода у нашем граду

Уговор за развој и управљање постројењем за пречишћавање отпадних вода у Зрењанину потписан је данас у Барокној сали Градске куће.
 
 
Уговор су потписали градоначелник Зрењанина Симо Салапура и Валид Мадвар, потпредседник компаније “Метито” из Уједнињених Арапских Емирата, у присуству потпредседника Владе и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића и отправника послова Амбасаде Уједињених Арапских Емирата Ибрахима Али Ал Дармакија.
 
Пре свечаног потписивања, уговора у кабинету градоначелника одржан је састанак коме су присуствовали и Мохамед Сакаја, задужен за развој пословних пројеката, Милан Стевановић, представник “Метито Србија”, као и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић и председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић.   
 

Градоначелник Салапура је након потписивања рекао да се локална администрација у Зрењанину, уназад последњих осам година, снажно борила за свако ново радно место и за сваког новог инвеститора. 
- Трудили смо се да Зрењанин испромовишемо као добро место за инвестирање и таква промоција и амбијент добар за инвестиције формиран на локалном, али и на нивоу од стране Републике Србије која даје изузетне подстицаје за улагање у Србији, довели су до тога да ми сада можемо да причамо о другом. У питању је заштита животне средине. Ми, као одговорна локална самоуправа, преузели смо одговорност да се бавимо заштитом животне средине и данас је потписан овај уговор по коме ћемо за тридесетак месеци имати здравију и чистију животну средину, здравији и чистији Бегеј, а самим тим и боље место за живот у нашем граду, што нам је свима циљ - казао је градоначелник.
 
 
Напоменуо је да компанија “Метито”, као партнер Града и УАЕ као партнер Републике Србије, јесте свакако гарант да ће такав процес успети и да ће таква инвестиција успети.
- Директна инвестиција је 30 милиона евра од чега 70 посто подразумева изградњу самог постројења, биће запослено 40 људи, а оно што је битно, јесте да оваква инвестиција у заштиту животне средине подразумева и ангажовање домаће, локалне грађевинске оперативе, што је свакако још један додатни значај - указао је градоначелник Симо Салапура.   
 
Истакао је и да обавезе Града Зрењанина нису финансијске природе, већ да оне подразумевају земљиште које је обезбеђено и повезивање градске канализације са пречистачем отпадних вода. 
 

Обраћајући се новинарима Валид Мадвар изразио је задовољство што та компанија реализује овако значајан пројекат у сарадњи са Градом Зрењанином и Републиком Србијом. 
 
Рекао је и да је “Метито” компанија која доноси решење УАЕ у Србију.
- Реч је о дугорочном пројекту ЈПП и са великом радошћу приступамо реализацији тог пројекта који остварујемо уз велику подршку Града Зрењанина и Републике Србије. Овакви пројекти унапређују животну средину и циљ им је да учврсти позицију Републике Србије како у региону, тако и у ЕУ. Надам се дугој и лепој сарадњи током наредних двадесет пет година - рекао је Мадвар и нагласио да је Зрењанин први град у Србији, али и Европи у којима “Метито” послује.
- Србија је одабрана као врло интетресантно место за инвестирање као и због одређених погодности које пружа. Мислим да је ово леп почетак и да ће отворити друга тржишта у Европи, али, за сада нам је овај пројекат приоритет - додао је Мадвар.
 
 
Казао је да ће пројекта донети много нових радних места, али и јачи еколошки стандард и сигурније животно окружење.   
 
Министар Недимовић је подсетио да Република Србија има прописе кјоји су усвојени пре неколико година и који испуњавају све директиве ЕУ у погледу квалитета отпадних вода, вазуха и осталог, а оно што ће бити резултат пројекта у Зрењанину јесте да ће вода другог реда излазити у Бегеј.
- Мислим да ће Бегеј бити најзадовољнији због свега, више неће постојати цев из које се отпадне воде изливају у реку, сада ће она бити пречишћена и моћи ћемо да причамо о квалитету животне средине - рекао је Недимовић. 
 
 
Указао је да је некада наш град био један од пионира директних страних инцвеститија на простору целе Србије, а да је сада иста ситуација у погледу очувања животне средине. 
- Зрењанин је пионир у увођењу најновијих технологија у складу са комплетном регулативом за решење проблема екологије који ми врло често стављамо са стране. Не улазећи у детаље пројекта и технологије, из простог разлога што не може бити другачије, него по закону, задовољан сам што је Зрењанин један од неколико градова у Србији који је кренуо овим путем - рекао је Недимовић и нагласио да су обавезе државе у реализацији овог пројекта једнаке нули, а да ће користи имати сви који живе у Србији и Зрењанину.  
 
 
- Што се тиче сектора којим ја управљам, то је квалитет воде који ће бити у рекама, или другим воденим токовима, а када је реч о пољопривредним земљиштима, немојте никада заборавити да све што се проспе, чисти или прљаво, заврши у земљи и оде ка нама самима. Када би ово сви урадили, што ће бити урађено у Зрењанину, мислим да бисмо сви квалитетније живели, а то је оно чему сви стремимо - рекао је још Недимовић.    
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5797/Metito_Zrenjanin_mala.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5797/Metito_Zrenjanin_040.jpg