Бадњи дан у Зрењанину, скромније и примереније ситуацији, уз исте жеље и очекивања

Традиционалне божићне свечаности у Зрењанину почеле су данас у 13 часова литургијом, службом и паљењем бадњака у порти храма Успења Пресвете Богородице, у Светосавској улици. Организованог паљења бадњака и окупљања грађана биће у наредним часовима и током вечери у свим храмовима на територији града. Скромније него претходних година и примереније ситуацији, уз мањи број присутних у храмовима и на улицама, велики хришћански празник биће обележен претежно кроз породична окупљања, пригодне поруке верницима и жеље, пре свега, за добрим здрављем и превладавањем епидемије. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић учествовали су у уношењу и паљењу бадњака у порти најстаријег градског храма. Поделили су потом и пригодне божићне пакетиће, дар Града Зрењанина најмлађим суграђанима који су се данас окупили испред храма. Поручили су суграђанима, верницима који овај празник славе по јулијанском календару, да овај Божић обележе у кругу породице, без излагања ризицима од заразе, да чувају себе и друге, у духу православља и слављења рођења Христовог. 
 
 
 
 
У току поподнева бадњаци ће горети испред храмова Ваведења Пресвете Богородице, у Улици цара Душана и Светог Архангела Михаила (“Руска црква”), као и у портама два најмлађа храма у Зрењанину - Вазнесења Господњег на Багљашу и Светог оца Николаја, у насељу “Зелено поље”.  
    
Сутра је Божић, најрадоснији хришћански празник, када ће се у храмовима у граду и насељеним местима одржавати божићне литургије, а верници једни другима пожелети здравље, мир, срећу и благостање, уз традиционални божићни поздрав “Мир Божији, Христос се роди!”
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5857/Badnjak2021_0.jpg