Отворен пункт за имунизацију у хали "Медисон", градоначелник први примио вакцину

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура обишао је пункт за вакцинацију у хали “Медисон”, који је данас почео са радом, и био један од пацијената који су примили вакцину против коронавируса.  
 
 
- Као што смо и обећали пре неколико дана, успели смо да оспособимо у најкраћем времену пункт у хали спортова. Имао сам прилику не само да га обиђем, већ и да се вакцинишем. Након што сам примио вакцину, желим да поручим суграђанима да верују лекарима, да верују струци и научним достигнућима, јер, вакцинација је једини начин да савладамо корону и да заштитимо своје здравље - рекао је Салапура. 
 
 
Он је изразио задовољство што опада број заражених у нашем граду и чињеницом да је први пут од 24. новембра мање од хиљаду активних случајева ковида у нашем граду.
- То јесу добре вести, али ми и даље морамо да будемо на опрезу и да се придржавамо прописаних мера, како бисмо коначно стабилизовали број оболелих у нашем граду - рекао је градоначелник и посебно се захвалио стручним службама здравствених радника који су учинили највише напоре да овај пункт профункционише и да Зрењанинци могу да се вакцинишу у оваквим условима са високим стандардима. 
 

Казао је да је за Средњобанатски округ ноћас допремљено 900 доза "Синофарм" вакцина, од чега је 300 намењено за Зрењанин, што је са већ постојећим залихама довољно за још два дана вакцинације.     

Координаторка за масовну имунизацију испред Кризног штаба Града Зрењанина др Гордана Ђурић казала је да је пункт у хали “Медисон” први ванинституционални пункт ван матичног Дома здравља.
- Будући да су надлежни Завод за јавно здравље и Дом здравља проценили да је интересовање за имунизацију веће од капацитета Дома здравља, овај вакцинални пункт отворен је и то у сарадњи два министарства, Министарства здравља и Министарства државне управе и локалне самоуправе - рекла је она. 
 
 
Ђурић је истакла да у “Медисону” има шест одвојених ординација и да се спискови пријављених пацијената добијају од е - управе. У складу с тим, у хали је шест лекарских тимова, а данас ће бити вакцинисано око три стотине пацијената. Она је навела и да се поштује процедура вакцинације, у чему много помажу и волонтери Црвеног крста.
 

- Најпре се пацијентима мери температура и дезинфикују руке, затим пролазе кроз дезобаријеру, ту је и чекаоница ограничена на двадесет места. Волонтери са списковима пацијената их прозивају и пацијенти након потписане сагласности улазе у кабину где се налази тим лекар - сестра, обављају лекарски преглед и уколико не постоје контраиндикације за вакцинацију пацијент иде у следећу просторију, где се обавља сама вакцинацина. Након апликације вакцине пацијент седи петнаест минута у чекаоници, због могућих нежељених ефеката, и са друге стране излази - појаснила је она. 
 
 
Гордана Ђурић је указала да због повећаног броја људи који желе да се вакцинишу пристиже и већи број вакцина и да је тренутно доступна вакцина “Синофарма”, а да се у наредним данима очекује и вакцина других произвођача.
 
Поред овог пункта у хали “Медисон” радиће и вакцинални пункт у старој Специјалистичкој поликлиници где ће, у зависности од броја пацијената, радити две, три или четири доступне екипе. 
- Тренутно је то довољно обзиром на број пацијената, а уколико буде потребе сигурно је да ћемо размишљати о повећању броја пунктова - казала је она и захвалила Специјаној болници за рехабилитацију “Бања Русанда” у Меленцима која је кадровски помогла са три лекара и седам медицинских сестара.    
 
 
Иначе, Заводу за јавно здравље Зрењанин до сада је достављено 8.715 доза вакцине против коронавируса и то 8.400 доза кинеског "Синофарма" и 315 доза "Фајзерове" и вакцинисано је више од 5.000 особа. Све дозе су дистрибуиране до пунктова за вакцинацију домова здравља на територији Средњобанатског округа.
 
Вакцинисано је више од 5.000 особа у доби старијој од 75 година живота, као и лица старијих од 65 година, који имају хроничне болести, а вакцинисано је 319 здравствених радника и 111 особа запослених у социјалним установама, као и њихових корисника. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5880/Vakcinacija_Medison_0.jpg