Зрењанин се прикључује глобалној акцији “Сат за нашу планету”, у суботу, 27. марта, искључење декоративне расвете на сат времена

Глобална акција “Сат за нашу планету 2021 – Покрени се за Планету” (Еаrth Hour), коју традиционално сваке године организује Светска организација за природу (WWF), овог пута одржава се уз подршку Владе Краљевине Шведске у оквиру пројекта „Да нам клима штима“. Србија је једна од многобројних земаља које учествују у акцији, а Зрењанин један од градова у нашој земљи који од самих почетака подржавају “Сат за нашу планету” и дају допринос кампањи која указује на глобални проблем климатских промена. 
 
Подршка акцији подразумева искључење декоративне расвете у градовима и гашење светла у зградама у суботу, 27. марта, у трајању од једног сата, од 20:30 до 21:30 часова. У Зрењанину ће у том периоду бити искључена декоративна расвета на објектима на Тргу слободе. 
 
 
Организатори саопштавају да ће, због епидемиолошке ситуације, и ове године “Сат за нашу планету“ бити обележен дигиталном кампањом. 
“У ванредним околностима попут ове, климатске промене и њихов утицај на живот сваког од нас, али и света који нас окружује, из дана у дан постају све важнија тема у свакодневном животу. Зато нам је веома важно да што више људи укључимо у ову кампању. Планирамо активности које ће учесницима дати прилику да се едукују о климатским променама и, што је најважније, о томе шта могу да ураде како би климатске промене ублажили или им се прилагодили. У томе нам је неопходна и помоћ свих државних институција и друштвеноодговорних организација и компанија”, наводи се у саопштењу, уз позив грађанима да се у акцију и сами укључе, позивањем партнера и шире заједнице да се из својих домова прикључе виртуелном догађају путем овог линка
 
Акција “Сат за нашу планету” почела је 2007. године у Сиднеју, Аустралија, када је 2,2 милиона домаћинстава и предузећа искључило светла на један сат. Само две године касније, 2009. овај догађај се претворио у светски покрет, са милионима учесника из 92 земље. Бројне светске знаменитости биле су у мраку, као порука о неопходности предузимања конкретних акција за ублажавање климатских промена као проблема који из сата у сат постаје све ургентнији. Земље из нашег региона такође су се 2009. године укључиле у светску акцију и годишње је подржава око 150 градова, бројне компаније и појединци.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5939/Sat_za_nasu_planetu_0.jpg