Младим мотоциклистима уручене кациге и за њих организована обука - Град жели да допринесе њиховој безбедности

У склопу акције АМСС "Кацига главу чува" данас је у Великој сали Културног центра реализована обука, а потом и подела заштитних кацига за мотоциклисте. 
 
Том догађају присуствовао је и заменик градоначелника Саша Сантовац који је заједно са Славишом Лакићевићем, начелником ПУ Зрењанин,  младим мотористима уручио кациге које је, како је навео, обезбедио Савет за безбедност саобраћаја Града Зрењанина. 
- Циљ нам је да се виђамо и у наредном периоду и да водимо рачуна о безбедности, а оно што сам данас приметио јесте да је и њима драго што Град Зрењанин и Полицијска управа Зрењанин брину о њима и желе да допринесу већој безбедности наших мотоциклиста - рекао је Сантовац.
 
Навео је да је данас подељено двадесет кацига и да су оне, пре свега, додељене младим мотористима који су данас били присутни.
 

- Желимо да помогнемо њима, младим мотоциклистима, да допринесемо њиховој већој безбедности и едукацији, јер, ови старији већ имају довољно искуства - рекао је он.
Мотоциклистима су се данас обратили Горан Живковић, начелник Саобраћајне полиције у Зрењанину, Мирко Петровић из Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина, као и мотоциклисти Дарко Тодоров - Фрајта и Миша Хромчик, који су говорили о безбедности у саобраћају и важности квалитетне опреме и исправности мотоцикала.    

Како је данас речено, јавни подаци говоре да су возачи и путници на мопедима и мотоциклима трећа најугроженија категорија учесника у саобраћају у Србији. Путници на моторизованим двоточкашима чине око 10 одсто погинулих, бициклисти 9, а од тога је 9 одсто деце бициклиста. У 36 посто саобраћајних незгода у којима учествују двоточкаши, возач моторног возила није уочио двоточкаша, а у 12 одсто случајева возач двоточкаша није уочио друго возило.

Подаци показују и да половину од 1,2 милиона укупно погинулих годишње у саобраћају у свету чине пешаци и возачи бицикала и мотоцикала, при чему пешаци чине 22 одсто, мотоциклисти 23, а бициклисти 4 одсто. Многе државе су интензивирале стратегију повећања безбедносри у саобраћају, укључујући и измене закона у циљу повећања безбедности возила и путева, али су и даље у заостатку сиромашне земље.
 

"Кацига главу чува" је традиционална акција Ауто мото савеза Србије која је усмерена пре свега на возаче мотоцикала и бицикала, али и на остале учеснике у саобраћају. Ауто-мото савез Србије ову акцију спроводи од 2010. године у циљу подизања свести о безбедности у саобраћају као и кулуре понашање учесника у саобраћају. 
 
Кроз акцију ˝Кацига главу чува˝ организована су јавна окупљања и конференције за медије на којима је говорено о забрињавајућој статистици и мотоциклистима као једној од најугроженијих категорија учесника у саобраћају и на којима је поклоњено више хиљада заштитних кацига и едукативног материјала а све са циљем скретања пажње на безбедност у саобраћају.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5975/kacige_1a.JPG