Настављају се инвестиције у грађевинском сектору - руши се управна зграда некадашњих предузећа “Центродуван” и “ОКРИМ”

Настављају се инвестиције у грађевинском сектору у Зрењанину и још један, годинама напуштен, објекат недалеко од центра града уступиће место новом, највероватније стамбено-пословном здању, чија је градња на тој локацији дозвољена планским документима. У питању је управна зграда некадашњег зрењанинског трговинског предузећа “Центродуван”, на углу улица Иве Лоле Рибара и Петефијеве. Након гашења тог предузећа, објекат је био у власништву предузећа “ОКРИМ” Мирка Вучуревића, о чему још увек сведочи табла поред улазних врата.  
 
 
 
У току је уклањање кровне конструкције, а по рушењу куће уследиће и рушење двоспратног магацина у ком је “Центродуван” складиштио управо дуван. Руинирани магацин, док се градска пијаца налазила на старој локацији, служио је једно време власницима тезги, за смештај робе и мобилијара. Укупна површина парцеле на којој су зграда и магацин износи нешто више од  1.700 квадратних метара. 
 
Пространа кућа на углу поменутих улица, изграђена је у првој половини XIX века и  претпоставља ce да је саградио Јован Трифунац, у то време главни правник Торонталске жупаније. Породица Трифунац била је међу најугледнијим бечкеречким породицама.
 
Кућа поседује простран плац који је некад био ограђен од улице пуним зидом, а унутар тог простора се налазио врт, на чијем је сада месту поменути магацин и мања јавна паркинг-површина испред. 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5973/Centroduvan_rusenje_0.jpg