Поклон Градске библиотеке Зрењанин - Бесплатне чланске карте за медицинске раднике који су радили у ковид систему

Поводом 23. априла, Светског дана књиге и ауторских права, Град Зрењанин и Градска народна библиотека "Жарко Зрењанин" припремили су почасне чланске картице библиотеке за све запослене медицинске раднике који су од избијања пандемије радили у ковид систему.
Градоначелник Зрењанина, Симо Салапура упличио је данас на Светски дан књиге пријем за директора Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ Милана Бјелогрлића.

 


Према речима градоначелника Зрењанина, Симо Салапуре ово је један од начина, да се Град Зрењанин и Библиотека захвале свим медицинским радницима на пожртвованости и професионалности.
-Они су били на првој линији одбране од коронавируса када је било најтеже и нису могли да приуште себи “луксуз” да остану са својим породицам код куће, и даље се боре и највише жртвују за добробит свих нас. Ово је један од начина да им се захвалимо на свему што раде за нас.Књига је поучно богаство, и у овим, нажалост не тако лепим временима - најбољи је друг, поручио је градоначелник.

 


Поводом Светског дана књиге, медицинским радницима захвалио се и директор Градске Народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ Милан Бјелогрлић, који је уједно и поклонио градоначелнику један од новијих наслова „Путовање путописом“ чији је аутор Зоран Славић.
-Идеја да и на овај начин обележимо Светски дан књиге потекла је управо од градоначелника Зрењанина, који је нашао за сходно да овим поводом када обележаво овако значајан дан обезбедимо ту могућност да се и на овај начин захвалимо медицинским радницима који су били највише ангажовани током пандемије, рекао је директор Библиотеке и додао ће медицински радници моћи да приступе на више од десет хиљада наслова.
Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године, о чему је одлука о обележавању донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године. У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од Средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним, а од 1925. године да жене дају књигу у замену. Половина годишње продаје књига у Каталонији је у ово време са преко 400.000 продатих и размењених примерака за преко 4 милиона ружа.

 


Године 1995, на Генералној конференцији УНЕСКО-а је одлучено да се Светски дан књиге и ауторских права слави на овај датум, јер је тада каталонски фестивал, а и ово је датум годишњице рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, рођења Мориса Дрјуона, Владимира Набокова и Мануела Валехо Мехие, такође значајних књижевних имена у светским размерама.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5988/Bjelogrlic_Dan_knjige_0.jpg