Полагањем венаца у касарни “Народни херој Светозар Марковић Тоза" обележен Дан Војске Србије

Полагањем венаца на спомен-бисту хероју у кругу касарне “Народни херој Светозар Марковић Тоза" у Зрењанину обележен је данас, 23. април - Дан Војске Србије. 
Због епидемиолошке ситуације изостала је ове године свечана академија и пригодан културно - уметнички програм.

 

 

Венце су поред представницка Војске Србије положили и представници Средњобанатског округа на челу са начелницом Снежаном Вучуревић, ау име Града Зрењанина венце су положили заменик градоначелника Саша Сантовац, Светлана Грујић, секретар Скупштине града и Милош Королија заменик начелнице Градске управе Зрењанин.

 


Заменик Сантовац је истакао да облежавање Дана војске, у знак сећања на Таковски устанак, као датум који је био прекретница у стварању модерне српске државе, за нас Зрењанинице увек представља догађај од изузетне важности. 

- Град Зрењанин и Војска Србије оставрују одличну сарадњу. Посебно је значајна њихова подршка и помоћ у условима пандемије Ковид 19, у којој је учешће припадника Војске Србије било од велике важности. И ја им се у име грађана Зрењанина захваљујем на труду и несебичном залагању. Ми заједно током године учествујемо у многим пројектима од значаја за унапређење услова живота у граду Зрењанину - рекао је заменик Сантовац.

 

 

Он је нагласио и да ће та сарадња и у будућности бити повезана заједничким напорима и узајамном подршком. 
Командант Команде за развој банатске бригаде пуковник Александар Дедић је рекао да се данас, када обележавамо Дан Војске Србије, сећамо давне 1815. године када је у Такову, на Цвети, донета одлука о подизању 2. Српског устанка за ослобођење Србије од Османске империје. 

 

 


- Тај датум представљао је значајну прекретницу у историји Србије јер је исти довео до стварања савремене државе и модерне војске. Када кажем модерне војске, тада је створена стајаћа војска, установљена гарда коју су чинили младићи из најбољих српских породица. Говорећи о истом датуму треба навести и чињеницу да је представљао и значајан почетак даљих успеха Србије у својој историји која је довела до коначног ослобођења Србије и коначног призмнавања међународно - правног субјективитета на Берлинском конгресу 1878. године - рекао је Дедић. 

 

 

Када говорим о години која је иза нас, нагласио је пуковник Дедић, поред бројних задатака које извршава Команда за развој банатске бригаде посебна активност била је и  наметнута обавеза и тежак задатак, а то је борба са пандемијом која је задесила цело човечанство.
- Говорећи о пандемији посебно бих желео да истакнем да су се припадници Војске Србије ставили на располагање свом народу и пружили значајну подршку органима локалне самоуправе у смањењу последица насталих пандемијом - рекао је пуковник Дедић. 

 

 

Позвао је суграђане и остале становнике Баната да се пријаве на конкурс за професионалне војнике и расписани конкурс за цивилна лица и на тај начин стану у стрј раме уз раме са осталим припадницима Војске Србије. 
   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5990/dan_vojske_00.jpg