Синоћ свечано отворен 70. Фестивал професионалних позоришта Војводине - Зрењанин 24. пут домаћин манифестације

Заменик градоначелника Саша Сантовац присуствовао је синоћ свечаном отварању 70. Фестивала професионалних позоришта Војводине.
 
Добродошлицу је пожелео в.д. директора НП "Тоша Јовановић" Дејан Карлечик који је изнео интересантан податак - синоћња представа - Мокинпот хиљадита је представа овог фестивала.
 
Рекао је да је пандемија ускратила дружење са публиком, а зрењанинској публици прилику да ужива у свим најбољим представама, али да ипак није могла да ускрати вољу и жељу за стварањем.
 
Обраћајући се присутнима Саша Сантовац је рекао да сваки град тежи да има свог амбасадора културе, а то су манифестације које се у њему одржавају и које служе за промоцију града.
 
 
- Фестивал професионалних позоришта Војводине јесте манифестација која је од великог значаја за Зрењанин, јер, промовише културу и наш град, и тера нас на марљивост, да будемо радни и вредни и да Фестивал протекне онако како желимо. Град схвата шта значи култура и улаже у културу, а то није случајно, јер је ова зграда прва зграда позоришта у Србијии, а то значи и да су наши ппреци имали жељу за културом и позориштем - рекао је он и нагласио да су Зрењанинци поносни на чињеницу да се овај, најстаријији позоришни фестивал у региону, у њиховом граду одржава 24. пут.
 
 
Сантовац је указао да се 430 милиона динара из буџета града издваја за културу ове године, а исти износ издвојен је и прошле године, те да то јасно показује бригу о култури и у овим тешким временима.
-То показује и да прихватамо одговорност од оног тренутка када смо прихватили да будемо организатори овог Фестивала и поносни смо на чињеницу да се он највише пута одржао у Зрењанину. То говори о нама, о људима, о нашем Народном позоришту, о њиховој енергији и жељи за радом. Захвалан сам што сте препознали Зрењанин као доброг домаћина, ми ћемо се трудити да то оправдамо, а оно што могу да кажем јесте да Зрењанин има много тога да подели и да српској култури - рекао је још заменик Сантовац.
 

Част да јубиларни, 70. Фестивал професионалних позоришта Војводине прогласи отвореним припала је Зорану Ђерићу, управнику Српског Народног позоришта.
 
Ђерић је, отварајући Фестивал, рекао да су у основи речи позориште, као и у основи фестивала, свечаност и празник уметности, а када се има у виду да је ово седамдесети фестивал постоји још једна реч, а то је јубиларни.
 
Он је изразио наду да ће садржај онога што ће понудити овогодишњи Фестивал професионачних позоришта Војводине вратити радост на лица публике и публику у позоришта и да ћемо следећи фестивал прославити како то и доликује - свечано и радосно.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5980/festival_prvi_dan_santovac.JPG