Oбележава се Дан победе над фашизмом - помен жртвама, сећања и поруке за будућност

Одавањем почасти борцима Црвене армије, погинулим у борбама за ослобођење Зрењанина и свим жртвама Другог светског рата у нашем граду, данас је обележена 76. годишњица од победе над фашизмом. Деветог маја 1945. године, по московском времену, совјетски маршал Жуков ратификовао је, у име савезничких сила, споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајте. Црвена армија заузела је Берлин и у највећем делу Европе током маја окончала ратна дејства. Већ 24. јуна одржана је и прва војна парада победе у Москви и та се славна традиција одржала до данас. 
 
 
 
 
Данашњим даном почело је и стварање савремене Европе, чиме је отворена нова епоха развоја и нових политичких односа на “Старом континенту”, а 9. мај обележава се и као Дан Европе, у знак сећања на доношење “Шуманове декларације”, 1950. године, документа који је претходио стварању Европске уније. 
 
Обележавању Дана победе у Зрењанину присуствовао је и саветник у амбасади Руске Федерације и Трговинском представништву Руске Федерације у Србији Алексеј Таровскиј. За њега је приређен пријем у Градској кући, а угостили су га градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и секретар Скупштине града Зрењанина Светлана Грујић. Пријему су присуствовали и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, представници Команде гарнизона Војске Србије у Зрењанину и Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата. Алексеј Таровски дошао је у посету с ћеркама, а градоначелнику и сарадницима уручио је Георгијевску црно-наранџасту ленту, која у Русији симболизује храброст, витештво, врлину и победу и ставља се на ревер поводом Дана победе.
 
 
 
 
Таровскиј је потом одао почаст својим сународницима и положио венац на спомен-костурницу борцима Црвене армије у спомен-парку на Багљашу, месту на ком је сахрањено 220 бораца Другог украјинског фронта, погинулих у борбама за ослобођење Зрењанина и околине, у првим данима октобра 1944. године.
 
У име Града Зрењанина, венац су на том месту положили градонаечлник Салапура, заменик Сантовац и секретар Скупштине града Светлана Грујић, а венце су положили и представници Команде гарнизона Зрењанин Војске Србије, Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата СУБНОР и руско-српске компаније “Борец Сервис Србија”, која послује у Зрењанину. Делегације Града Зрењанина, СУБНОР-а и компаније “Борец Сервис Србија” положиле су цвеће и на споменик народном хероју Соњи Маринковић и стрељаним родољубима, такође у спомен-парку на Багљашу. 
 
 
 
 
Централна манифестација поводом обележавања Дана победе у Зрењанину, као и ранијих година, одржана је на платоу испред споменика Жарку Зрењанину, где је венац, испред Града Зрењанина, положила иста делегација. Венац је такође положио саветник руске амбасаде, као и представници Средњебанатског управног округа, на челу с начелницом Снежаном Вучуревић, Команде Гарнизона ВС у Зрењанину, градског одбора СУБНОР, Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида, Јеврејске општине Зрењанин и представници компаније “Борец Сервис Србија”. 
 
О значају Дана победе и актуелном тренутку у развоју града Зрењанина говорио је градоначелник Симо Салапура. Рекао је да је наша заједничка државна, али и историјска и људска обавеза, и руског и нашег народа, да се сећамо свих погинулих, свих страдалника у великој борби, свих жртава које смо поднели као народи, да би стекли и сачували слободу. 
- Као што то чинимо на сваки Дан победе, и данас смо одали почаст војницима Другог украјинског фронта Црвене армије, који су остали на вечној стражи далеко од своје домовине. Бранити сопствени народ и у тој борби дати живот, узвишен је и родољубив чин, а када се живот, за исте идеале, положи у туђој земљи, за ослобођење другог народа, онда је то више од херојства, онда се то граничи с надљудским и остаје трајно записано у историји, сећањима и нашој колективној свести. И обавезује нас да се у сваком тренутку боримо против свих појавних облика фашизма, верске и националне мржње или дискриминације - поручио је градоначелник.
 
 
 
Подсетио је и на актуелне видове сарадње између Града Зрењанина и Руске Федерације.
- Овде су данас присутни представник амбасаде Руске Федерације, али и руски привредници у нашем граду, представници компаније “Борец”, с којима Град Зрењанин остварује добру сарадњу. Компанија “НИС - Гаспром Њефт” такође је важан чинилац нашег привредног и образовног развоја. Подсетићу да је Зрењанин једини град у Србији у ком се школују инжењери у експлоатацији нафте и гаса, а овај смер на нашем Техничком факултету отворен је у сарадњи с универзитетом из братског града Ухта, у Руској Федерацији - нагласио је Салапура и додао:
 
 
 
 
- Зрењанин се крупним и сигурним корацима враћа на место водећих градова у Србији по привредном развоју. Овде се реализује највећа директна страна инвестиција у Србији, сасвим је известан почетак градње аутопутева до Београда и Новог Сада, а свака таква капитална државна инвестиција са собом доводи и наредне. Зрењанин, Војводина и Србија су на правом путу. Данас смо на њему, захваљујући и нашим славним прецима, њиховој херојској борби и великој победи над фашизмом пре 76 година - закључио је градоначелник Зрењанина у данашњем обраћању.
 
 
 
 
И ове године церемонији је присуствовао 94-годишњи Саво Радовановић, један од ретких живих учесника и сведока Другог светског рата из нашег града и носилац више ратних одликовања. Са 16 година ступио је у диверзантску јединицу, а ратни пут га је водио по бројним босанским ратиштима, све до пробоја Сремског фронта 1945. године и завршних ратних операција у тадашњој држави, у Словенији. Два пута је био рањен. Данас је положио цвеће на споменик Жарку Зрењанину, у име делегације Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида града Зрењанина. Градоначелник Симо Салапура пожелео му је добро здравље и виђење на обележавању Дана победе и наредне године. 
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6012/Dan_pobede_2021_0.jpg