Пријем поводом Међународног дана медицинских сестара - упућен апел Зрењанинцима да се вакцинишу

Поводом Међународног дана медицинских сестара 12. маја градоначелник Зрењанина Симо Салапура организовао је данас у свом кабинету пријем за здравствене раднике из нашег града.

 

 

Најпре се састао са представницима Опште болнице “др Ђорђе Јоановић”, Дома здравља “др Бошко Вребалов” и Плућне болнице “др Васа Савић” којима је, заједно са директором Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ Миланом Бјелогрлићем, уручио почасне чланске картице библиотеке које ће бити подељене свим запосленим медицинским радницима који су од избијања пандемије радили у ковид систему.

 


То је, како је навео градоначелник, један од начина, да се Град Зрењанин и Библиотека захвале свим медицинским радницима на пожртвованости и професионалности.

Затим су гошће градоначелника биле Ђурђица Шљапић, председница Савеза здравствених радника Зрењанин, као и Атина Стевановић, медицинска сестра Опште болнице Зрењанин и Гордана Басарић, медицинска сестра Дома здравља Зрењанин чији је пожртвован рад Савез препознао и наградио их Сребрним знаком.

 

 

Шљапић је истакла да ће Савез здравствених радника Зрењанин захвалнице поделити свим здравственим установама у округу, јер су сви поднели подједнак терет у лечењу и нези пацијената, а сада је акценат дат и на имунизацију грађанства.

 


Иначе, Међународни дан медицинских сестара обележава се у знак сећања на дан када је рођена Флоренс Најтингел, зачетница модерног сестринства и професионалног образовања медицинских сестара.
Данас медицинске сестре, представљају готово 50 одсто глобалне здравствене радне снаге. Оне имају кључну улогу у промоцији здравља, превенцији болести и пружању здравствене неге. Медицинске сестре и бабице су често први, а понекада и једини здравствени радници које људи виде, а квалитет њихове неге у процесу лечења је од пресудног значаја.

 

 

Медицинске сестре и други здравствени радници су широм света на првој линији одбране од ЦОВИД-19, тако што пружају здравствену заштиту високог квалитета, достојанствен третман и негу, али и тако што дају савете и одговоре на питања, умирују страхове и забринутост, делују у својој локалној заједници као поуздан извор информација, охрабрења, добрих решења за бројне животне проблеме које оваква ситуација намеће.
Овог 12. маја Међународни дан медицинских сестара и техничара обележава се под слоганом Сестринство – глас да поведе: визија здравства будућности.

 

 


И са данашњег пријема упућен је апел свим Зрењанинцима да се вакцинишу, јер, вакцина нема алтернативу. 
 
Имунизација грађана без претходног заказивања биће организована сутра у хали “Медисон“ у временском периоду од 9 до 19 часова.

Према најновијим подацима Дома здравља “Др Бошко Вребалов”, у Зрењанину је закључно са јучерашњим даном дато 58.087 доза вакцина – 34.009 примо доза и 24.078 ревакцинисаних. Највише је дато вакцина произвођача “Синофарм”, укупно 36.317, док је вакцина произвођача “Фајзер” дата укупно 11.951 доза, Спутњик 7.339 и Астра – зенека 2.420. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6019/Prijem_medicinara_krop.jpg