Владимиру Пишталу уручена данас Награда за модерни уметнички сензибилитет Фонда "Тодор Манојловић"

У Барокној сали Градске куће Награда за модерни уметнички сензибилитет Фонда "Тодор Манојловић" уручена је данас Владимиру Пишталу, књижевнику и професору историје из Београда и Вустера (САД), актуелном в.д. управника Народне библиотеке Србије уручена је данас у Зрењанину.

 


Награду књижевнику уручили су чланови Управног одбора Фонда "Тодор Манојловић" - Ненад Шапоња и Милан Бјелогрлић, а градоначелник Зренајнина Симо Салапура, који је пред свечаност организовао и пријем за Владимира Пиштала у свом кабинету, уручио му је  уметничку слику.
Градоначелник Салапура је рекао да се захваљујући Тодору Манојловићу у књижевним круговима између два светска рата, а и после тога о нашем граду говорило као средини која има родоначелника модерне српске драме. 
- Познато је колико је било тешко изборити такав статус у времену у коме су радиле уметничке, а посебно књижевне величине на овим просторима. Они су тада и сами признали и пратили рад Тодора Манојловића и одобравали му оно што ми данас баштинимо. Награда која носи његово име је само један детаљ којим можемо да му се одужимо за све што је учинио за ову средину. Континуитет уручења награде и овако дуг период њеног постојања показују да се у српској модерној књижевности сваке године ствара нешто ново, на радост читалаца, али и свих нас који поштујемо дело Тодора Манојловића, јер је то и доказ да су његове идеје биле визионарске - рекао је он.
Градоначелник је указао и да је захваљујући овој награди Манојловићево дело и данас живо.

 


- Град Зрењанин је захвалан Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“ што је основан Фонд који чува сећање, издаје, популарише, прикупља дела Тодора Манојловића, што је по мом скромном мишљењу једнако важно као и ова награда.
Честитам још једном на награди господину Владимиру Пишталу и сматрам да је стигла у праве руке, јер су му књиге и библиотекарство били породична традиција. Уз књижевна дела је одрастао, а библиотека му је друга кућа. Нормално је да неко такав буде и успешан писац, а свој модерни уметнички сензибилтет изражава у сваком од својих дела навео је градоначелник.
Он је изразио наду да ће Владимир Пиштало убудуће са поносом изговарати име нашег града и награде, и да ће му дела Тодора Манојловића бити инспирација преточена у неку нову књигу, у којој ћемо уживати.

 

 

Владимир Пиштало је 29. лауреат награде Фонда "Тодор Манојловић" који је основала Градска народна библиотека "Жарко Зрењанин".

Захваљујући на награди, рекао је, између осталог, да град који називају град мостова мора бити добар град и да је лепо поново доћи у Зрењанин.. 

 


- Размишљао сам о модерности, модерност и традиција су спојени јер оно што је данас модерно, сутра ће бити традиција и модерност некако увек мора да буде неко неочекивано виђење, да не буде досадно, предвидљиво, ја сам увек за узбуђење открића, јер ако нешто није откриће за мене, како ће бити вама као читаоцу” казао је Пиштало. 

 


На данашњој свечаности говорили су и Ненад Шапоња и директор Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” и члан управног одбора Фонда Милан Бјелогрлић и Милан Мицић генерални секретар Матице српске, а модератор је био Владимир Арсенић. 
Фонд “Тодор Манојловић” свој рад и ангажман отпочео је 21. јуна 1991. године са циљем прикупљања књижевне заоставштине, проучавања, објављивања, популарисања дела и чувања имена Тодора Манојловића, имајући у виду значај његовог дела и његових утицаја.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6017/NagradaTodorManojlovic_krop.jpg