Зрењанин посетила делегација Општине Оџаци, у оквиру пројекта Града Зрењанина “Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С’ осмехом у вртић”

Делегација Општине Оџаци, предвођена заменицом председника општина Дејаном Салај, посетила је данас Зрењанин, у оквиру пројекта Града Зрењанина и Предшколске установе Зрењанин “Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С’ осмехом у вртић”. У делегацији су били и представници Општинске управе, Предшколске установе “Полетарац” и Спортског савеза из тог места.
 
 
 
 
Радном састанку у Градској кући присуствовали су и представници Градске управе Зрењанин и јавних установа, учесница у пројекту, а поздравио их је градоначелник Симо Салапура. Истакао је добру сарадњу Града Зрењанина и Предшколске установе на различитим пројектима и рекао да локална самоуправа инклузивном образовању посвећује посебну пажњу и да ће то, кроз постојеће и нове пројекте, чинити и убудуће. 
 
О самом пројекту “Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С’ осмехом у вртић” говорила је Татјана Лојовић, заменица директора Предшколске установе Зрењанин. Рекла је да је циљ пројекта унапређивање доступности, квалитета и праведности предшколског васпитања и образовања за свако дете од рођења до 6,5 година, нарочито за децу из социјално и економски угрожених друштвених група.  
- Град Зрењанин сарађује на овом пројекту и са другим градовима и општинама, тако да смо 2019. године имали радну посету представника Града Крушевца и Општине Варварин, а прошле године смо учествовали у он-лајн хоризонталној размени са београдском општином Чукарица. Данас су нам у гостима представници Општине Оџаци и њихове предшколске установе - објашњава Лојовић и додаје да је тема састанка размена искуства, како предшколских установа, тако и локалних самоуправа, на тему инклузивног предшколског васпитања и образовања, као и да се успостави и побољша сарадња између два града.  
- Пројекат о ком је овде реч и организује, од октобра 2019. године, Град Зрењанин са партнерима, Предшколском установом, Центром за социјални рад града Зрењанина, Црвеним крстом, Домом здравља “Др Бошко Вребалов”, Општом болницом “Др Ђорђе Јоановић” и Удружењем “Останимо будни”. У оквиру пројекта су до сада реализоване бројне активности, које ћемо представити и на данашњем скупу - казала је Татјана Лојовић.
 
 
 
 
Заменица председника Општине Оџаци Дејана Салај сматра да је пројекат од изузетног значаја, јер се оваквим образовањем доприноси да се заустави дискриминација, али и сиромаштво деце из друштвено осетљивих група.
- Пројектом је интензивирано укључивање деце из таквих група у програм предшколског васпитања и образовања, кроз који деца уче и да искључују различитости. Конкретно у Општини Оџаци, у селима у којима је појачана та активност и где смо спроводили акције, већи број деце уписује вртић, укључујући и децу ромске националности, што је корак напред у неком њиховом образовању. Радимо на инклузији и наставићемо активности, не би ли повећали тај степен образовања деце из осетљивих група - рекла је заменица председника Општине Оџаци током данашњег састанка у Зрењанину.
 
У оквиру посете нашем граду, гости су посетили и дечји вртић “Маслачак” . 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6047/Predskolska_Zrenjanin_0.jpg