Бело Блато у пројекту АДРИОНЕТ - “Јадранско-јонска мрежа аутентичних села”

Заменик градоначелника Саша Сантовац присуствовао је данас, заједно са помоћником покрајинског секретара за привреду и туризам Миланом Јарићем, првом радном састанку са представницима заинтересованих страна за учешће у пројекту “ Јадранско-јонска мрежа аутентичних села” – АДРИОНЕТ. 
 
Тај састанак у организацији Регионалног центра за друштвено-економски развој - Банат (РЦР Банат) одржан је у просторијама Међународног истраживачког центра у Белом Блату, селу које је одабрано за учешће у овом пројекту.
 
 
 
Сантовац је, поздрављајући присутне, рекао да је Бело Блато права слика Европе и Војводине, а да су разноврсност, шароликост и заједништво у животу оно што треба приказати. 
- Када причамо о аутентичности, онда је то свакако Бело Блато, било да је реч о становништву које овде живи или када је у питању чиме се они овде све баве, а и када је реч о манифестацијама које организују - рекао је он.
 
 
 
Како је навео, све оно што је у плану за циљ има промовисање Белог Блата и привлачење већег броја туриста.
- Радује ме што је Бело Блато препознато као аутентично село и захваљујем се на томе свима који учествују у реализацији пројекта који за циљ има и побољшање услова живота у овом селу - рекао је још Сантовац. 
 
Помоћник покрајинског секретара Милан Јарић рекао је да је у Белом Блату први пут и да је изненађен најпре дрворедима у сеоским улицама и да то село треба приказати Европи и свету.
- Одмах се види да је овде нешто аутентично, а потребно је да сви заједно уложимо напоре и представимо мрежи Бело Блато, које на најбољи начин осликава понуду Војводине и Србије. Кључна реч је “заједно”, а један од циљева да имамо систем како да овде доводимо туристе, ученике, студенте који овде могу да бораве - рекао је Јарић. 
 
 
 
На овом састанку говорили су и Ирена Живковић, директорка РЦР Банат, која је навела да у пртојекту учествује осам села из различитих европских држава, као и Мирослав Маркуш, председник Савета МЗ “Бело Блато”, а пројекат је представила Драгана Дорожан, менаџерка пројекта .     
 
Пројекат „АДРИОНЕТ“ реализује се у оквиру Интеррегионалног Јадранско-јонског програма сарадње 2014-2020 – АДРИОН. Територије укључене у овај пројекат су испуњене малим аутентичним селима, која су често смештена на изузетно лепим локацијама, укључујући флувијалне котлине, планине, брда, рурална периферна или рубна подручја, у одређеним случајевима са ризиком од депопулације и напуштања. 
 
Једна од кључних активности на пројекту је израда Локалног Акционог Плана (ЛАП), који ће бити део заједничког Транснационалног Акционог Плана (ТАП). 
 
 
 
Процес израде ЛАП-а састојаће се од најмање 5 заједничких састанака са локалним актерима како би се припремиле активности у 5 области које су унапред дефинисане пројектом, а које ће бити презентоване на првом заједничком састанку. 
 
Учесници данашњег састанка обишли су затим Етно кућу и Завичајни музеј у том селу, а водич им је био Милан Недељков, врстан познавалац села, његове историје и специфичности, доскорашњи директор основне школе у Белом Блату. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6088/Adrion_projekat_Belo_Blato_0.jpg