Градоначелник учествовао у обележавању јубилеја Клуба планинара “Зрењанин” - седам деценија континуитета и успешног рада

Клуб планинара “Зрењанин” обележио је данас јубилеј - 70 година од оснивања и тим поводом организована је свечана академија и прослава у Културном центру Зрењанина, којој је присуствовао и градоначелник Зрењанина Симо Салапура.
 
Он је члановима тог клуба, којих је више од 150, честитао јубилеј и истакао да, када су зрењанински планинари у питању, постоје “две важне тачке спајања”.
“Прва тачка је њихов значајан јубилеј за један клуб у граду, 70 година постојања и рада у континуитету, а друга важна тачка је што се тај јубилеј дешава у години у којој је Зрењанин европски град спорта. Један од битних критеријума за добијање тог признања био је и учешће рекреативаца у спортским активностима и популаризација масовног спорта, кроз различите области и активности, као што је и планинарство. И ситуација са пандемијом сигурно је утицала да људи преиспитају неке своје навике, да поведу више рачуна о себи и о здравим стиловима и начину живота, при чему је потреба за кретањем један од важних чинилаца очувања здравља. У клубу планинара тиме се организовано баве чланови свих узраста и нама је драго што смо у протеклих неколико година, на међународни дан пешачења у септембру, заједно са њима организовали акције у којима је учествовало више од хиљаду наших суграђана. Тако ће бити и ове године и данашња прослава ће бити најава још једне такве, надам се, најмасовније акције до сада”, рекао је градоначелник и најавио и лично учешће у тој акцији.
 
 
 
 
Њему је, током свечаности, председник Клуба планинара “Зрењанин” Владимир Вукојевић уручио и захвалницу, за све што је Град Зрењанин чинио и чини на популаризацији клуба и подршци њиховим активностима.
 
Присутнима се обратио и председник Планинарског савеза Србије Исо Планић, који је истакао да је седамдесет година озбиљан век трајања за неки клуб и нагласио да су планинари Зрењанина током њега дали значајан допринос планинарству и у Војводини и Србији, у целини.
“То је и клуб који је увек имао много младих чланова и подмлађивао нашу планинарску популацију, клуб који је, деценијама уназад, неговао манифестацију на Царској бари, као значајан сусрет за планинаре из Војводине. Клуб је, са својом алпинистичком секцијом, годинама учествовао и на такмичењима и био веома запажен”, рекао је Планић и поменуо актуелни тренутак у раду националне организације планинара. 
 
 
 
 
“У овој години надамо се окончању пандемије и повратку нашим уобичајеним планинарским активностима, а ако је ишта било добро током пандемије јесте да смо се вратили богатствима наше земље. Србија има 150 планина и преко седам хиљада маркираних планинарских путева, добре ресурсе за планинарење и као да смо поново почели да откривамо нашу земљу. Надам се да ћемо задржати ту добру енергију и развијати је у наредном периоду. Планинарски савез Србије има 178 клубова, са близу 20 хиљада чланова, и представља једну од најмасовнијих спортских организација Србије, која ове године обележава 120 година организованог планинарства у нашој земљи”, казао је он.
 
У оквиру свечаности приказан је и полусатни филм о историји и активностима Клуба планинара “Зрењанин”, а додељене су и плакете и захвалнице заслужним члановима и организацијама и колективима који су допринели успешном раду клуба. Такође, на Тргу слободе отворена је и пригодна изложба и на 15 паноа представљено оно што је карактерисало клуб и његове активности током седам деценија постојања.
 
 
 
Планинарско друштво “Зрењанин” основано је 3. јуна 1951. године, када се у згради гимназије окупило првих 11 чланова и одржало оснивачку скупштину. Корени организованог окупљања планинара у нашем граду досежу, међутим, до 1927. године. Тада је, три године након оснивања Планинарско-туристичког друштва “Фрушка Гора” из Новог Сада, у Великом Бечкереку формирана подружница друштва, која је била активна до пред Други светски рат.
 
Обележавање јубилеја зрењанинских планинара није случајно организовано на данашњи дан, који се у свету обележава као Светски дан заштите животне средине. Планинари су гласни заговорници очувања природе и њених ресурса и бројне њихове активности су и усмерене ка екологији и заштити природе у којој највише и бораве.  
 
Програм заштите животне средине Уједињених нација (УНЕП) усвојен је 5. јуна 1972. године, на конференцији у Стокхолму, од када се и обележава Светски дан заштите животне средине. УН су данас званично отпочеле и Деценију обнове екосистема, као међународни напор да се деградација животне средине не само заустави, већ и преокрене.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6066/70_god_kluba_planinara_0.jpg