“Развојна гимнастика” - наставак реализације пројекта у Предшколској установи и допринос програмима “Европског града спорта”

У настојању да се реализују циљеви пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање – с’ осмехом у вртић”, али и да се допринесе програмима Зрењанина као “Европског града спорта”, Предшколска установа Зрењанин је реализовала кратки програм под називом “Развојна гимнастика”. 
 
 
 
Маја Шујица, педагог за физичко васпитање и медицинска сестра васпитач, Анкица Јовић су, заједно са васпитачима из вртића “Цврчак”, реализовале програм  у дворишту вртића, као и на спортским теренима у Мужљанској колонији, у МЗ “Сава Ковачевић”. Радионице су реализоване са децом која похађају полудневни боравак и кратке програме. Основни циљ програма био је омогућавање правилног раста и развоја детета, као и превенција настанка деформитета у дечјем узрасту.
 
 
 
Пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање - с’ осмехом у вртић” је покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Реализује га Град Зрењанин с партнерима, уз подршку Светске банке. Партнери на пројекту су Предшколска установа, Центар за социјални рад, Црвени крст, Дом здравља “Др Бошко Вребалов”, Општа болница “Др Ђорђе Јоановић” и Удружење “Останимо будни”. Пројекат има за циљ унапређење доступности, квалитета и једнакости предшколског васпитања и образовања за свако дете од његовог рођења до 6,5 година, а нарочито за децу из осетљивих група. 
 
 

Програм “Развојна гимнастика” је обухватио радионице које су биле поређане по сложености и тежини, од једноставнијих и ближих дечјој спонтаности ка сложенијим. Такође, вежбе су биле прожете духом игре, тако да су деци пружила осећај задовољства што је допринело да сам ефекат учења буде много бољи. Реализоване радионице биле су  “Покретне игре”, “Игре падобраном”, “Весели прсти”, “Разиграна палица”, “Лопта доле, лопта горе, ову игру баш сви воле”, “Поглед кроз обруч”, “Срце, пумпа која живот значи”, “Моји реквизити”.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6094/Predskolska_Razvojna_gimnastika_0.jpg